• Κορονοϊός :Που εντοπίζονται τα 52 κρούσματα σε Βοιωτία και σε όλη τη Στερεά

  Κορονοϊός :Που εντοπίζονται τα 52 κρούσματα σε Βοιωτία και σε όλη τη Στερεά

  Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 18:10

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Σοκ οι σημερινοί θάνατοι από κορονοϊό

  Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 15:33

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Λαμία: Τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή για την αιτία θανάτου της 14χρονης

  Λαμία: Τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή για την αιτία θανάτου της 14χρονης

  Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 15:31

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Οι 15 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο το 2021

  Οι 15 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο το 2021

  Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 15:27

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Κορονοϊός :Που εντοπίζονται τα 24 κρούσματα σε Βοιωτία και σε όλη τη Στερεά

  Κορονοϊός :Που εντοπίζονται τα 24 κρούσματα σε Βοιωτία και σε όλη τη Στερεά

  Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 15:45

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

NEO B2

Booking.com

 

Συνέντευξη του Δημ. Κατσογιάννη: ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

IMG 20211012 174311 SmallΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

 

Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δημήτρη Κατσογιάννη, με τίτλο «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ», από τις εκδόσεις «Λάιος».

Ένα βιβλίο - κειμήλιο, πλημμυρισμένο με μνήμες, βαθιά συναισθηματική φόρτιση, ξεχασμένες αναμνήσεις, ανείπωτες θύμισες γεμάτες ιστορία για τον τόπο μας, για τους ανθρώπους που έζησαν πριν από εμάς, που οι νεότεροι δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε, μα είναι τέτοια η δύναμη της ψυχής τους, όπου ξεχειλίζει μέσα από τα γραφόμενα του Δημήτρη ο οποίος με μόχθο και πολύ αγάπη συγκέντρωσε, ενόσω μας κατακλύζει και μας μεταφέρει αβίαστα στους δρόμους των Πλαταιών όπου εκείνοι οι ήρωες χάραξαν, χωρίς να το γνωρίζουν… 

 

  

IMG 20211012 174431 Small

Ο Δημήτρης Κατσογιάννης γεννήθηκε στις Πλαταιές Βοιωτίας, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εργάστηκε επί σειρά ετών σε βιομηχανίες της βιομηχανικής περιοχής της Θήβας και συνταξιοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα. Ασχολήθηκε με τα κοινά ως κοινοτικός σύμβουλος Πλαταιών και ως δημοτικός σύμβουλος στο μετέπειτα Δήμο Πλαταιών και έχει στο ενεργητικό του ένα ακόμα βιβλίο, με τίτλο «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου;;;

IMG 20211012 174457 Small

Βλέποντας κάθε μέρα τα τείχη και  τα ερείπια της αρχαίας  πόλης, και μαθαίνοντας από το Δημοτικό Σχολείο για την συμμετοχή των αρχαίων Πλαταιέων στους Περσικούς πολέμους και την περίφημη  μάχη που έγινε στον ιστορικό αυτόν τόπο, ήταν φυσιολογικό για μένα να  αναζητήσω να μάθω ακόμη περισσότερα για την ιστορία του χωριού που μεγάλωνα. Μικρός ακόμη έβλεπα  τα τείχη της αρχαίας πόλης και φανταζόμουν αρχαίους οπλίτες, πολεμιστές, να πολεμούν και να καταδιώκουν τους Πέρσες. Μεγαλώνοντας και όσο οι γνώσεις μου αυξάνονταν, με εξέπληττε η ιστορικότητα της πόλης και αναζητούσα περισσότερες πληροφορίες όχι μόνο για τις Πλαταιές, αλλά και για τους γειτονικούς οικισμούς και βεβαίως για την Θήβα.   

Αυτές οι γνώσεις που απέκτησα διαβάζοντας τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, ήθελα να γίνουν κτήμα  των κατοίκων της περιοχής μας. Έτσι αποφάσισα να συγκεντρώσω όλες αυτές τις πληροφορίες και να γράψω αυτό το βιβλίο. Η ιδέα της συγγραφής είναι παλαιά, τουλάχιστον τριάντα χρόνων. Η απόφαση τουλάχιστον 15 χρόνων. 

Τι πραγματεύεται; Από τον τίτλο, αντλούμε γενικές πληροφορίες.   Δώσε μου το στίγμα του.

 

Η μυθολογία και ιστορία των Πλαταιών μέχρι τα νεότερα χρόνια, καθώς και συνοπτική ιστορία των γειτονικών οικισμών (Ερυθρές, Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι, Λουτουφί και Δάφνη) περιλαμβάνεται στους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ. Η Θήβα μια από τις ιστορικότερες πόλεις της χώρας μας δεν ήταν δυνατό να λείπει. Η πόλη  του Διονύσου, του Ηρακλή, του Λαΐου, του Επαμεινώνδα, του Πινδάρου και τόσων αρχαίων και νεότερων Θηβαίων είναι παρούσα. 

Μύθοι, αρχαίοι θεοί,  ήρωες, μάχες, και εμφύλιες διενέξεις, αρχαίοι δημιουργοί, ευρήματα ανασκαφών αναφέρονται στους ΔΡΟΜΟΥΣ

Ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων, ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που προσέφεραν σ' αυτόν τον τόπο, ζωντανεύουν, ώστε να μείνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα της υλοποίησής του;

 

Αρκετά δύσκολο. Μου έδινε δύναμη όμως η ιστορικότητα του χώρου και η επιθυμία μου να προσφέρω στους κατοίκους της περιοχής μια συνολική εικόνα της ιστορίας της.

Πόσο καιρό διήρκεσε η ολοκλήρωση του;

 

Περίπου δέκα χρόνια ήταν ο χρόνος συγγραφής του.

Ποιες είναι οι δικές σου προσδοκίες, από το εν λόγω βιβλίο;

 

Σκοπός μου είναι να διαβαστεί από όλους τους κατοίκους της περιοχής μας τουλάχιστον και να αποτελέσει έναν οδηγό, ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε φίλο της ιστορίας. Ο τρόπος που γράφτηκε το βιβλίο, εν είδει λεξικού με αλφαβητική σειρά, έχω την αίσθηση ότι διευκολύνει τον κάθε αναγνώστη να το προσεγγίσει στον βαθμό που θέλει., ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. 

Αλήθεια, που οδηγούν για σένα οι δρόμοι των Πλαταιών;

 

Στην γνώση της τοπικής ιστορίας, η οποία θα διαχυθεί στις γειτονιές, στους δρόμους, σε κάθε κατοικία με την ονοματοθεσία όλων των δρόμων των Πλαταιών.

Υπάρχουν δημιουργοί που καμαρώνουν για τα δημιουργήματα τους και άλλοι που παρά την όποια επιτυχία, επιμένουν να τα αποδοκιμάζουν. Σε ποια κατηγορία ανήκεις;

 

Θα καμαρώνω, αν ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ, ανοίξουν δρόμους στην αναζήτηση της  γνώσης, που θα οδηγήσει στη μάθηση της ιστορίας των Πλαταιών, των Ερυθρών, του Καπαρελλίου, των Λεύκτρων, του Λουτουφίου, του Μελισσοχωρίου, της Δάφνης και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής μας.

 


Είναι το 2ο βιβλίο σου. Τι να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον;

 

Μια ματιά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την απελευθέρωση μέχρι το 2010, με λίγες αναφορές στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων είναι σχεδόν έτοιμη. Η μελέτη αυτή της Τ.Α. ήταν ενσωματωμένη στους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσει μία αυτοτελή έκδοση.

Δημήτρη, σε ευχαριστώ θερμά, για την άμεση ανταπόκρισή σου στο κάλεσμα μου, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη σχετικά με το πολύτιμο βιβλίο που μας χάρισες, το οποίο αποτελεί  παρακαταθήκη για όλες τις επερχόμενες γενιές. Σου εύχομαι από καρδιάς, να είναι καλοτάξιδο και να φανεί αντάξιο των προσδοκιών σου. 

 

Κατερίνα Σιδέρη

#pgpartners
#ΣΤΕΡΕΑΕΛΛΑΔΑ  

 


Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

back To school livadeia facebook 600x500

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

aggelies2

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK