tigkasnew

Η συμβολή του γιαρτιού στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου

KANTE MAΣ LIKEE-sterea

369768824
 
Η συμβολή του γιαρτιού στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου
 

Τα δεδομένα νέας μελέτης

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού εβδομαδιαίως συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης προκαρκινικών αδενωμάτων στο έντερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut», δείχνουν ότι η θετική επίδραση του γιαουρτιού είναι ακόμη εντονότερη για τα μορφώματα (πολύποδες) που είναι πιο πιθανό να εξελιχθουν σε καρκίνους. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει τα θετικά αποτελέσματα του γιαουρτιού στην ανάπτυξη καρκίνου, ενώ η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ γιαουρτιού και προκαρκινικών αδενωμάτων.

 KANTE MAΣ LIKEE-sterea

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τη διατροφή και την ανάπτυξη αδενωμάτων σε 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν από το 1986 έως το 2012. Κάθε τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε ενδοσκόπηση παχέος εντέρου και έδιναν πληροφορίες για τη διατροφή τους και για την κατανάλωση γιαουρτιού. Μέχρι το τέλος της μελέτης 5.811 αδενώματα αναπτύχθηκαν στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος για εμφάνιση αδενώματος μειωνόταν κατά 19% στους άντρες που κατανάλωναν πάνω από δυο φορές την εβδομάδα γιαούρτι. Η μείωση έφτανε το 26% για τα αδενώματα που ήταν πιο επικίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο και για εκείνα που βρίσκονται στο κόλον του παχέος εντέρου και όχι στο ορθό.

Ως πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δύο βακτήρια που βρίσκονται συνήθως σε ζωντανό γιαούρτι (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus), μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των καρκίνων που προκαλούν διάφορες χημικές ουσίες στο έντερο.

Σε ό,τι αφορά το εύρημα ότι το γιαούρτι προστατεύει περισσότερο από τα αδενώματα που αναπτύσσονται στο κόλον, αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα (pH) σε αυτό το μέρος του εντέρου, καθιστώντας το πιο φιλόξενο περιβάλλον γι' αυτά τα βακτήρια.

Εναλλακτικά, το γιαούρτι μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να μειώνει τη «διαρροή» του εντέρου, καθώς τα αδενώματα σχετίζονται με αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου.

 

 

lempesis

 
 

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

 
 
 

KANTE MAΣ LIKEE-sterea

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

Card SofianosLivadeias SideB22

TIGAS ANNA

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

lempesis

Πνευματικά Σοκολατάκια

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK