Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Ποια είναι τα αδέλφια Χούρι της CCC που "δάνεισαν" €3 εκατ. στον Καλογρίτσα

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Ποια είναι τα αδέλφια Χούρι της CCC που "δάνεισαν" €3 εκατ. στον Καλογρίτσα
 

Η απόφαση πριν από περίπου ενάμιση χρόνο του Δήμου Αμαρουσίου να δώσει  στην οδό Πρεμετής τα ονόματα Hasib Sabbagh και Said Khoury των δύο, εκ των τριών, ιδρυτών της Consolidated Contractors Company (CCC), που δεν βρίσκονται στη ζωή εδώ και χρόνια, είχε στρέψει τότε, ως ένα βαθμό, τα φώτα της δημοσιότητας στον αραβικό κατασκευαστικό όμιλο με παρουσία στη χώρα μας από το 1976.

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr
O πρόεδρος του κλάδου της κατασκευής Samer S.Khoury

Δίχως όμως, αμφισβήτηση, η προσοχή στην αραβική εταιρεία έχει εκτοξευθεί, από προχθές Σάββατο, οπότε ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αστική διαφορά του αραβικού πολυεθνικού ομίλου με την Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα και η εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι η πλευρά Καλογρίτσα ισχυρίστηκε ότι εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ από την CCC, κάνοντας λόγο για εικονική συναλλαγή με την αραβική εταιρεία, κάτι που δεν φαίνεται να δέχεται η τελευταία.

Η CCC, βεβαίως, είναι ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ το ενδιαφέρον των κοσμικών κύκλων έχουν κεντρίσει οι πολυτελείς, επενδυμένες με μάρμαρο, βίλες στην Πολιτεία της επιχειρηματικής οικογένειας δεύτερης γενιάς που ηγείται της εταιρείας, των αδελφών οι Samer, Tawfic και Wael Khoury.

Εκτός από την οικογένεια Khoury με καταγωγή από την Παλαιστίνη και λιβανέζικες ρίζες, το τιμόνι της εταιρείας κρατά και η οικογένεια Sabbagh. Σημειώνεται ότι οι δύο ιδρυτές της εταιρείας, ο Said Khoury και ο Hasib Sabbagh, που πέθαναν το 2014 και 2011, αντίστοιχα, μετέτρεψαν την CCC σε μία από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως.

CCC (Tawfic S. Khoury)
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Tawfic S. Khoury

Όσον αφορά στον τρίτο ιδρυτή της εταιρείας, τον Kamel Abdul Rahman, απεβίωσε το 1980, έχοντας μεταβιβάσει το ποσοστό του στους υπόλοιπους δύο προτού συνταξιοδοτηθεί.

Η μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα

Ο Hassib Sabbagh διέθετε ισχυρή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου του οποίου οι δεσμοί με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ υπήρξαν έντονοι και ιδιαίτερα γνωστοί.

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η γέφυρα με την Ελλάδα και η CCC, που ιδρύθηκε το 1952, έχει μεταφέρει την έδρα της στην χώρα μας από το 1976, απόφαση που είχε υπαγορευθεί λόγω του Εμφύλιου Πολέμου που διήρκεσε έως το 1990. 

 
CCC (Wael S.Khoury)
Ο πρόεδρος της CCC Wael S.Khoury

Η εταιρεία όμως, λειτουργεί στη χώρα μας βάσει ενός ειδικού φορολογικού καθεστώτος που δεν της επιτρέπει να διεκδικεί και να αναλαμβάνει έργα στη χώρα μας. Εξάλλου, η CCC φαίνεται να μην έχει ανάγκη δραστηριοποίησης στη χώρα μας, καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Μέση Ανατολή και μία από τις 20 μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής θερμικής ενέργειας στην Αίγυπτο, τον τερματικό σταθμό Midfield του αεροδρομίου στο Αμπού Ντάμπι, αγωγούς φυσικού αερίου στην Αυστραλία και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ενεργειακών, κτηριακών έργων και έργων υποδομής εντός κι εκτός Μέσης Ανατολής.

Μία από τις ιστορίες που συνοδεύουν την εταιρεία σχετίζεται με το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Γάζα, συνδυασμένου κύκλου παραγωγής 140 MW. Την κατασκευή είχε αναλάβει κοινοπραξία που συμμετείχαν με 33% και περίπου 9% η αμερικανική Enron και η CCC, αντίστοιχα. Όταν το 2001 η Enron κατέρρευσε, η CCC απέκτησε το ποσοστό της κι απέκτησε για τον παλαιστινιακό λαό τη φήμη του εθνικού ευεργέτη.

Έσοδα 7,4 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2017, η CCC, που απασχολεί περισσότερους από 110 χιλιάδες υπαλλήλους, εμφανίζει έσοδα 7,4 δισ. δολαρίων, με το 75% αυτών να αντιπροσωπεύει έργα πολιτικού μηχανικού, κτηριακά projects και βιομηχανικά κτήρια.

Οι πληροφορίες θέλουν, η εταιρεία που εδρεύει στο ιδιόκτητο κτήριο γραφείων της στην πρώην οδό Πρεμετής στο Μαρούσι, να έχει στηρίξει, κατά το παρελθόν, την προσπάθεια ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων να δραστηριοποιηθούν στην απαιτητική αγορά της Μέσης Ανατολής.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες που διεκδικούσαν έργα στην Μέση Ανατολή, ενώ λειτουργεί, άτυπα, ως πρεσβευτής της χώρας μας στον αραβικό κόσμο με στόχο την προσέλκυση πετροδολαρίων στην Ελλάδα.

Άλλωστε ο γιός του Hasib Sabbagh, Suheil επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και general partner της CCC είναι τρίτος αντιπρόεδρος του ελληνοαραβικού επιμελητηρίου, ενώ οι μισοί περίπου από τους 400 εργαζομένους της εταιρείας στην χώρα είναι Έλληνες.

Σημειώνεται ότι οι δύο ιδρυτές της εταιρείας Hasib Sabbagh και Said Khoury μέχρι το θάνατό τους είχαν το Μαρούσι ως μόνιμο τόπο διαμονής για διάστημα περίπου 40 χρόνων, ενώ είχαν διακριθεί για το φιλανθρωπικό τους έργο.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

back To school livadeia facebook 600x500

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK