banner 971x375 okmikro

"Νέες δομές" στις ΕΔ: Ο "Στόλος της Μεσογείου" και ο Ναύσταθμος της Κρήτης

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Εκκένωση του ναύσταθμου του Νόρφολκ – πάνω από 30 πολεμικά πλοία απέπλευσαν  άρον-άρον - Πτήση & Διάστημα

 

 

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι το υπουργείο Άμυνας, κατόπιν εισήγησης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει λάβει την απόφαση να δημιουργήσει δεύτερο ναύσταθμο στην Σούδα της Κρήτης προκειμένου να ανεφοδιάζονται τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και τα υποβρύχια.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

«Αν η χώρα από δω και πέρα θελήσει να κάνει αισθητή τη παρουσία της και στην ανατολική μεσόγειο, πρέπει να αναπτύξει λειτουργικό ναύσταθμο και στη Κρήτη και αυτό θα γίνει μέσα από αναβάθμιση της Σούδας. Έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο πρόγραμμα που λέμε εξοπλιστικό 15ετιας για υποδομές.

Και το βασικό ζήτημα είναι της Σούδας για να αποτελέσει πλήρως οργανωμένο ναύσταθμο, ικανό να υποστηρίξει σε μόνιμη βάση πλοία και υποβρύχια του ναυτικού!», δήλωσε ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων που συζητείται κύρωση συμφωνίας ανταλλαγής καυσίμων με τις ΗΠΑ.

 

«Δεν πρόκειται για ενέργεια που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα ή στους επόμενους μήνες αλλά αρκετά χρόνια. «Μπορείτε όμως να θεωρήσετε την απόφαση ειλημμένη», σημείωσε ο υπουργός.

Ο "Στόλος της Μεσογείου"

Εδώ και πολλά χρόνια, επαναλαμβανόταν η συζήτηση για την αναβάθμιση και τη μεταφορά μέρους του Στόλου στον Ναύσταθμο Κρήτης, στα Χανιά, μια ανάσα από τη Σούδα.

 

 
 

O Eρντογάν παρακάλεσε τον Μακρόν: ''Στείλε μου τους SAMP-T στην Τουρκία''

Μετά από συγκροτημένες προτάσεις του Α/ΓΕΕΘΑ λοιπόν, αλλά και λόγω καταστάσεων, ενισχύεται και μεγαλώνει ο Ναύσταθμος Σούδας, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πληροφορίες αυτές πηγάζουν  από την ενημέρωση που έγινε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής.

Εν μέσω κρίσης με την Τουρκία, με το πολεμικό κλίμα που καλλιεργήθηκε με την εμφάνιση του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το ΓΕΕΘΑ σε έναν «αγώνα δρόμου» έτρεξε  κινήσεις παράλληλα με τα γεγονότα. Άλλωστε η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο και η κρίση που προκάλεσε θεωρείται η μεγαλύτερη από το 1974.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Επιτροπή Άμυνας αναπτύχθηκε το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό επιτελείο Ειδικών Δυνάμεων κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, (Unified Combatant Command) το οποίο θα συγκροτείται από δυνάμεις των Γενικών Επιτελείων.

Τις προτεραιότητες έθεσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από την αρχή ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Η δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης βρήκε από την αρχή αντιδράσεις, με ορισμένους να προκρίνουν την Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ) ως επαρκή αναφέρει ο Χρήστος Μαζανίτης στο enikos.gr. Όμως ο Στρατηγός Φλώρος, επέμεινε και έδωσε διαταγή για να εκπονηθεί ταχύτατα ακριβής μελέτη για τη δημιουργία δομών και εγκαταστάσεων στον Ναύσταθμο της  Κρήτης, που θα «χτυπήσει» τον ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου.

«Νέες δομές» στις ΕΔ – Οι δύο Στόλοι

 

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής ψηφίστηκε η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης στο πλαίσιο της «Νέας Δομής» των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι κάτι που σχεδιάζεται από πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Στη νέα Δομή ο στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Ένας με έδρα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ο Στόλος της Κρήτης με έδρα τη Σούδα.

Ο Στόλος της Σαλαμίνας, θα επιτηρεί το Αιγαίο ενώ τα πλοία από τον Ναύσταθμο της Σούδας θα αναλάβουν την επιτήρηση στην Α. Μεσόγειο, μίας πολύ επιφορτισμένης περιοχής.

Έρχεται η Αεροπορία Ειδικών Επιχειρήσεων  

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα των ΕΔ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. 

Στο σχέδιο της Νέας Δομής των Ενόπλων δυνάμεων, που ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή προχθές προβλέπεται η ίδρυση Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΑΕΕ) όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.

Πρόκειται για νέα μονάδα, που θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και μαζί με την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕΠ) θα αποτελέσουν την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων.

Σε ότι αφορά την δομή της ομάδας θα εξοπλίζεται με:

2 ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων τύπου NH-90
2 ελικόπτερα Chinook ειδικής διαμόρφωσης

«Οργώνει» το Αιγαίο ο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ»

 

Το πιο πρόσφατο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού, η πυραυλάκατος «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» οργώνει το Αιγαίο με ταχύτητα που αγγίζει τα 36 μίλια. Εκτελεί τις τελευταίες δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα πριν ενταχθεί στην επιχειρησιακή δύναμη του Αρχηγείου Στόλου και της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.

Οι εντυπώσεις έως τώρα από τις τελικές δοκιμές για την ένταξη του «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» στα ετοιμοπόλεμα πλοία της ΔΤΣ είναι εξαιρετικές με το πλήρωμα της πυραυλακάτου να έχει απόλυτα εξοικειωθεί με το νεότευκτο σκαρί.

Με τα 8 Κ/Β EXOCET block III  βεληνεκούς 180 χλμ και το αντιβληματικό σύστημα(CIWS) RAM με τα 21 κατευθυνόμενα στο επίστεγο, αλλά και τα πυροβόλα OTO MELARA και ΟΤΟ ΒREDA η νέα πυραυλάκατος έρχεται να δώσει στο Στόλο ισχύ πυρός όση σχεδόν μια φρεγάτα.

 

Την ίδια ώρα δοκιμές στη θάλασσα ξεκίνησε και η 7η SUPER VITA «BΛΑΧΑΚΟΣ» η οποία πρόσφατα έπεσε στο νερό στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Η νέα ιδιοκτησία των ναυπηγείων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό με στόχο το συντομότερο και αυτό το πλοίο να επανδρωθεί από πλήρωμα και να προχωρήσει στους τελικούς ελέγχους στη θάλασσα πριν παραδοθεί με τη σειρά του στη δύναμη του Στόλου και στη Διοίκηση Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

back To school livadeia facebook 600x500

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

ΚΑΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

camera ip 23 led

 

Μάσκα Βαρέως Τύπου

maska fb neo 1

lempesis

lefkiano

carrotcake jkfoodland

estereaWebp.net gifmaker

ΒΟΥΡΤΣΑ - ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ ΜΑΖΙ

fb ads

parostop

pitbulneobrosta

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK