banner 971x375 okmikro

Πακέτο 400 εκατ. ευρώ έρχεται στην Ελλάδα για νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης πριν την επόμενη ΚΑΠ

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Agronews | Καλλιεργεί Ιδέες

 

 

 

 

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr
Νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές εξάμηνο, αφού 8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμα στα κράτη μέλη, από τις αρχές του 2021, στέλνοντας στην Ελλάδα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΠΑΑ.

Η δυνατότητα μεταφοράς 7,5 έως 8 δισ. ευρώ από τον προγραμματισμό της επερχόμενης ΚΑΠ στην μεταβατική περίοδο πήρε το πράσινο φως από την  Ευρωβουλή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ πρόκειται για μια ευελιξία την οποία  είναι διατεθειμένη να προωθήσει και η Κομισιόν.

Ο σχεδιασμός άντλησης των κονδυλίων, ειδικά σε περίπτωση που τελικά η Κομισιόν επικυρώσει την συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωβουλή και Συμβούλιο για διετή μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι διαθέσιμα στα κράτη μέλη περίπου 2,39 δισ. ευρώ, ή αλλιώς το 30% του συνολικού πακέτου, ενώ το 2022 θα απελευθερωθούν τα υπόλοιπα 5,7 περίπου δισ., δηλαδή το 70% που υπολείπεται. 

Σε αυτήν τη φάση, η Κομισιόν αναζητά τη νομοτεχνική λύση που θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα για τους επόμενους μήνες στα Ταμεία της ΚΑΠ το ποσό αυτό, το οποίο αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί σε προγράμματα με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο υπό τον δεύτερο πυλώνα. Εν τω μεταξύ μέσα στον Οκτώβριο τόσο η Ευρωβουλή όσο και το Συμβούλιο της ΕΕ θα έχουν επικυρώσει με επίσημο τρόπο την θέση τους ως προς το ζήτημα, προκειμένου να επισπευτούν οι τριμερείς συζητήσεις τόσο πάνω στη δυνατότητα αξιοποίησης του πακέτου, όσο και στην τελεσίδικη απόφαση για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι τα 7,5 με 8 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επρόκειτο να συμπληρώσουν τα συνολικά κονδύλια της ΚΑΠ της επόμενης επταετίας, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περί τα 400 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι μιλώντας στην επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, «πρόκειται για ένα ταμείο ανάκαμψης και η ανάκαμψη πρέπει να γίνει τώρα, όχι σε δύο ή τρία χρόνια». Φυσικά η ελαστικότητα ως προς την διάθεση των κονδυλίων αυτών, δεν αποτελεί έμπνευση του Πολωνού πολιτικού, αφού το αίτημα αυτό είχαν διατυπώσει Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ήδη από το καλοκαίρι, ενώ έχει απασχολήσει και το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας σε ανεπίσημο ύφος.

Μάλιστα η Κομισιόν επιχείρησε να περάσει τη γραµµή της για µια µονοετή µεταβατική περίοδο της ΚΑΠ  στην Ευρωβουλή -που έχει ήδη συµφωνήσει µε τους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διετές παράθυρο ανάµεσα στην τρέχουσα και την επερχόµενη προγραµµατική περίοδο- λέγοντας πως ο όρος για να απελευθερωθούν τα χρήματα, θα ήταν η απόσυρση της πρότασης για διετή μετάβαση τους Ευρωβουλευτές. Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές αντιµετώπισαν ως «απαράδεκτη παρέμβαση» στη νοµοθετική τους ελευθερία το ενδεχόµενο απόσυρσης της πρότασης για άµεση αξιοποίηση των 7,5 δισ. σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν υποχωρούσε στο ζήτηµα της µεταβατικής περιόδου, κάτι που τα στελέχη της Κοµισιόν άφησαν να εννοηθεί.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

 

back To school livadeia facebook 600x500

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

ΚΑΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

camera ip 23 led

 

Μάσκα Βαρέως Τύπου

maska fb neo 1

lempesis

lefkiano

carrotcake jkfoodland

estereaWebp.net gifmaker

ΒΟΥΡΤΣΑ - ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ ΜΑΖΙ

fb ads

parostop

pitbulneobrosta

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK