Booking.com

 

Fuel Pass: Στην τσέπη του κράτους καταλήγει το επίδομα βενζίνης | e-sterea.gr

Fuel Pass: Στην τσέπη του κράτους καταλήγει το επίδομα βενζίνης

 

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το fuel pass part 2 από 80 έως 100 ευρώ για το επίδομα βενζίνης.

Ένα επίδομα το οποίο έχει πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση ωστόσο, βγαίνει από μία τσέπη για να μπει πάλι στην ίδια.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

Ως γνωστόν, μετά βαΐων και κλάδων επικοινωνήθηκε το fuel pass - επίδομα βενζίνης για τους δικαιούχους με έως 100 ευρώ για την επαρχία.

Μάλιστα, ισχύει και έξτρα μπόνους 15 ευρώ για όσους επιλέξουν την άυλη κάρτα και όχι την απευθείας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τραπέζης. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι, ότι αυτό το επίδομα βενζίνης βγαίνει από την «τσέπη» του κράτους για να επιστρέψει στην ίδια τσέπη.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 1 ευρώ είναι ο φόρος που επιβάλλεται στα καύσιμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, γεγονός που επιβαρύνει με τη σειρά του την τελική τιμή του καυσίμου.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από την Ε.Ε. είναι στα 0,36€/λίτρο. Ωστόσο, μπορεί κάθε χώρα να τον αυξήσει στα μέτρα της με αποτέλεσμα η Κύπρος να τον έχει στα 0,43 λεπτά, η Ισπανία στα 0,50, η Γερμανία στα 0,65 και η Ελλάδα στα 0,70 λεπτά! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην τελική τιμή του λίτρου τα 70 λεπτά (στο πετρέλαιο είναι 41 λεπτά) είναι ο ΕΦΚ συν το ΦΠΑ 24%.

Συνεπώς, την στιγμή που η τιμή της αμόλυβδης το 2,40 ευρώ το λίτρο μπορείτε να καταλάβετε πως το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος βενζίνης που θα δώσει η κυβέρνηση, θα καταλήξει στην ίδια τσέπη.

 

Με απλά ελληνικά αν προσθέσει κάποιος τον ΕΦΚ που είναι 0,70 ευρώ, συν το ΦΠΑ θα δει κάποιος ότι η τιμή της αμόλυβδης (αφαιρώντας μόνο το ΕΦΚ και το ΦΠΑ) είναι περίπου 1,10 ευρώ με τιμή βάσης τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

epidoma venzinis eidiseis

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Δηλαδή για τον άγαμο το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, για το ζευγάρι τα 33.000 ευρώ, για το ζευγάρι με 1 παιδί τα 36.000 ευρώ, το ζευγάρι με 2 παιδιά τα 39.000 ευρώ, το ζευγάρι με 3 παιδιά τις 42.000 ευρώ και για το ζευγάρι με 4 παιδιά τις 45.000 ευρώ.

Ο δικαιούχος θα πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης να έχει υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση (φορολογικό έτος 2021) στην οποία αποτυπώνεται το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης το όχημα για το οποίο θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ψηφιακής κάρτας η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Έτσι τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:

  • 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.
  • 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.
  • 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα.
  • 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά εφόσον επιλέξει τη ψηφιακή κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα.

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 
ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

Αγγελία εργασίας στην Περιοχή Θήβας - Εύβοιας

verykokos

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ζητείται Υπεύθυνος Διαχείρισης Αποθήκης Μαρμάρων

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK