• Θίσβη Βοιωτίας : Στη Σωληνουργεία Κορίνθου ο υποθαλάσσιος αγωγός Fenix στην Αργεντινή | e-sterea.gr

  Θίσβη Βοιωτίας : Στη Σωληνουργεία Κορίνθου ο υποθαλάσσιος αγωγός Fenix στην Αργεντινή | e-sterea.gr

  Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 21:15

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Καιρός: Η πρώτη πρόβλεψη για τον φετινό χειμώνα στην Ελλάδα από τον Θοδωρή Κολυδά

  Καιρός: Η πρώτη πρόβλεψη για τον φετινό χειμώνα στην Ελλάδα από τον Θοδωρή Κολυδά

  Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 20:28

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Λιμενικό: Καταστροφή κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών στη Βοιωτία (VIDEO)

  Λιμενικό: Καταστροφή κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών στη Βοιωτία (VIDEO)

  Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 08:11

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • «Καπνός» επιδόματα και επιδοτήσεις για χιλιάδες δικαιούχους

  «Καπνός» επιδόματα και επιδοτήσεις για χιλιάδες δικαιούχους

  Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 18:55

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Ειδική Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Ανοιχτή Δομή βραχείας φιλοξενίας προσφύγων Θηβών Βοιωτίας

  Ειδική Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Ανοιχτή Δομή βραχείας...

  Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 12:23

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Booking.com

 

Γιατί οι διαδρομές με το αυτοκίνητο σάς κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι; - Πώς προκαλείται η υπνηλία; | e-sterea.gr

Γιατί οι διαδρομές με το αυτοκίνητο σάς κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι;

Κατά τη διάρκεια οδικών ταξιδιών, πολλοί οδηγοί γυρνούν και βλέπουν επιβάτες άλλων αμαξιών να έχουν ξαπλώσει πάνω στο τζάμι και τα κεφάλια τους να αναπηδούν απαλά. Και οι ίδιοι πολλές φορές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την υπνηλία. Και δεν μιλάμε μόνο για τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών. Και μια απογευματινή βόλτα, θα μπορούσε να προκαλέσει το ίδιο.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

Γιατί λοιπόν οι διαδρομές με αυτοκίνητο βαραίνουν τα μάτια και χρειάζεται είτε καφές, είτε μουσική για να παραμείνουμε ξύπνιοι; Σύμφωνα με το Sleep.org, η νυσταγμένη οδήγηση συχνά συσχετίζεται με την «ύπνωση του αυτοκινητόδρομου», έναν όρο που χρησιμοποιείται για οδηγούς και επιβάτες που βλέπουν την ανάγκη τους να προσέχουν μειωμένη, όταν βρίσκονται σε μια προβλέψιμη και μονότονη διαδρομή. Για οδικά ταξίδια, αυτό μπορεί να σημαίνει παραμονή σε αυτοκινητόδρομο για παρατεταμένες περιόδους, χωρίς να χρειάζεται να έλεγχος για εξόδους ή πλοήγηση σε δύσκολα μονοπάτια που υπάρχουν σε παράπλευρους δρόμους.

Η προβλεψιμότητα του δρόμου προάγει την υπνηλία και μπορεί να έχετε διανύσει ένα τμήμα του δρόμου που να μη θυμάστε πολλά από αυτό. Και όσο μεγαλύτερη είναι η άνευ προκλήσεων οδήγηση, τόσο πιο νυσταγμένοι ή πιο αδιάφοροι οδηγοί μπορεί να γίνουν.

Τα οδικά ταξίδια μπορούν επίσης να πέσουν πάνω στους φυσικούς κιρκάδικους ρυθμούς ενός ατόμου για την αυξημένη υπνηλία. Οι οποίες συνήθως είναι τις πρώτες πρωινές ώρες και τα απογεύματα. Ένα οδικό ταξίδι που ξεκίνησε στις 8 π.μ., για παράδειγμα, και φτάνει μέχρι τις 2 μ.μ., θα μπορούσε να δει τους επιβάτες ενός οχήματος κουρασμένους τόσο από ένα κύκλωμα ρουτίνας σε αυτοκινητόδρομο όσο και από την αναμενόμενη υπνηλία που βιώνουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα όσον αφορά το πως οι μηχανισμοί του αυτοκινήτου επηρεάζουν τα επίπεδα εγρήγορσης ενός ατόμου. Όπως για παράδειγμα, το πως οι δονήσεις ενός κινούμενου αυτοκινήτου μπορούν να χαλαρώσουν τον εγκέφαλο και το σώμα.

Παρόλο που πρόκειται για πιθανή εξήγηση, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η έλλειψη πνευματικού ερεθίσματος σε μια διαδρομή μπορεί να δημιουργήσει κόπωση. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο, αφού το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, εκτιμά πως περίπου 6.000 θανατηφόρα ατυχήματα τον χρόνο οφείλονται σε υπνηλία ή απρόσεκτους οδηγούς. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι πάνω από 100.000 ατυχήματα ετησίως αφορούν ανθρώπους που αγωνίζονται να μείνουν ξύπνιοι.

 

Για να μείνετε ασφαλείς, καλό θα ήταν να κάνετε διαλείμματα, να αλλάζει ο άνθρωπος που οδηγεί και να κάνετε μια υπεύθυνη χρήση καφεΐνης ώστε να είστε σε εγρήγορση. «Κόλπα» τύπου, δυναμώνω τη μουσική ή κατεβάζω το παράθυρο, δεν φαίνεται ποτέ να είχαν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αν πάλι είστε επιβάτης, απολαύστε τη διαδρομή και τον ύπνο σας. Μέχρι να έρθει η σειρά σας να οδηγήσετε…

Πληροφορίες: mentalfloss.com

Booking.com

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 
ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK