banner 1280x290 new

ΒΟΙΩΤΙΑ:ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

605517407

  askri2019

 KANTE MAΣ LIKE E-sterea

Πύργος της φράγκικης περιόδου περίπου 2 χλμ δυτικά από το σύγχρονο χωριό Άσκρη Βοιωτίας.


Ιστορία

Η χρονολογία κατασκευής δεν είναι γνωστή αλλά είναι σίγουρα φράγκικος και πρέπει να χτίστηκε κάποια στιγμή τον 13ο ή τον 15ο αιώνα. Ανατολικά του πύργου βρίσκονται ερείπια μεσαιωνικού οικισμού που ονομαζόταν «Παναγιά» και είναι γνωστό ότι τον 17ο αιώνα ήταν ήδη εγκαταλειμμένος όπως προκύπτει από την αναφορά του Άγγλου περιηγητή Sir George Wheler από το 1676.

Ο πύργος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της θρυλικής από την αρχαιότητα Κοιλάδας των Μουσών. Στον απέναντι λόφο, στη θέση «Πυργάκι», σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων προς τα δυτικά από τον Πύργο της Άσκρης βρίσκεται άλλος πύργος ο οποίος κτίστηκε από τους Θεσπιείς λίγο πριν τα 371 π.Χ. (μάχη Λεύκτρων) προκειμένου να ελέγχουν τις κινήσεις των Θηβαίων. Ο πύργος αυτός δεν αξιοποιήθηκε από τους μεταγενέστερους ούτε καν από τους Φράγκους και έτσι, ως αμιγώς αρχαίος πύργος, δεν συμπεριλαμβάνεται στο site.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η βάση του πύργου έχει διαστάσεις 8,7x8,7μ. Έχει καταρρεύσει μεγάλο μέρος του και το ανώτερο σωζόμενο ύψος είναι 7 μέτρα.

 
 
Picture
 
Η Βοιωτία αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές, όμως ειδικά τον χειμώνα είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του τουρισμού, φιλοξενώντας, εκτός από το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο, και δεκάδες άλλες δραστηριότητες στη φύση.  Οι ακτές του Ευβοϊκού και οι παραλίες του Κορινθιακού αναζωογονούν με τη θαλασσινή τους αύρα την πεδιάδα, ενώ ο Παρνασσός και ο Ελικώνας στεφανώνουν με τις λευκές κορυφές τους τον πλούσιο φυσικό καμβά της Βοιωτίας. Μέσα στην κοιλάδα βρίσκονται διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία, αλλά και τοποθεσίες παρθένας ομορφιάς, που συνθέτουν την εικόνα ενός νομού ιδανικού για πολυήμερες τουριστικές και πολιτιστικές αναζητήσεις, αλλά και για αναζωογονητικές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.
Picture
 
Picture
 
Θήβα
Η Θήβα είναι χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, σε μια εύφορη πεδιάδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Κάδμο, γιο του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης. Από τους ηρωικούς χρόνους υπήρξε σκηνή αμέτρητων δραματικών μύθων, οι περιπέτειες των οποίων ενέπνευσαν όλους τους μεγάλους Ελληνες τραγωδούς (Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη). Αξίζει να επισκεφθείτε την ακρόπολη της Θήβας, Καδμεία, όπου βρισκόταν το ανάκτορο του Κάδμου. Εκεί θα δείτε υπολείμματα του μεγάρου και των παραρτημάτων του, που ανακαλύφθηκαν στο κέντρο της Θήβας. Η πόλη έχει μερικά ακόμη σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, όπως είναι τα υπολείμματα του ναού του Iσμηνίου Απόλλωνα, οι μυκηναϊκοί τάφοι, η Οιδιπόδεια Κρήνη (σε αυτήν ξέπλυνε ο Οιδίποδας τα ίχνη μετά τον φόνο του πατέρα του, Λαΐου) κ.ά. Επίσης η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, η υπόγεια πρωτοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά στο A’ Νεκροταφείο. Καθώς βγαίνετε από την πόλη, από τον δρόμο της Λιβαδειάς, κοντά σε έναν φράγκικο πύργο που έχτισε τον 13ο αιώνα ο Νικόλαος B’ ντε Σεντ Oμέρ (αποτελούσε μέρος φρουρίου που κατέστρεψαν οι Καταλανοί το 1311), θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι αρχαιότητες που σώθηκαν από τις μεγάλες καταστροφές της πόλης ή που προέρχονται από τη Βοιωτία. Ανάμεσα στις συλλογές του μουσείου ξεχωρίζουν τα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής. Μετά την περιήγηση στην πόλη, επιβάλλεται μια στάση σε μία από τις πολλές ταβέρνες της Θήβας, που είναι διάσημες για σπεσιαλιτέ όπως η προβατίνα και τα άλλα ρουμελιώτικα ψητά, που συνοδεύονται από ντόπιο κοκκινέλι. Αλλες σπεσιαλιτέ της πόλης είναι το κοντοσούβλι, η τηγανόπιτα και το κοτόπουλο βραστό σε λάδι. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να ψωνίσετε διάφορα είδη λαϊκής τέχνης σε καταστήματα της Θήβας. Περίπου 8 χλμ. από τη Θήβα, βρίσκεται η μονή Σαγματά, που χτίστηκε το 1015 από τον Οσιο Κλήμη στο Σαγμάτιο Ορος. Πήρε το όνομά της από τη λέξη «σάγμα», που σημαίνει σαμάρι. Στη μονή σώζονται ψηφιδωτά και βυζαντινά μωσαϊκά.
Η τραγική ιστορία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, πρώτος βασιλιάς της Θήβας ήταν ο Κάδμος. Αργότερα την κατέλαβαν οι Λαβδακίδες, αλλά γρήγορα τη χτύπησε η δυστυχία. Ο Λάιος, διάδοχος του Λαβδάκου, δολοφονήθηκε από τον γιο του, Οιδίποδα, ο οποίος δεν γνώριζε ότι το θύμα του ήταν ο πατέρας του. Τότε στις πύλες της Θήβας εμφανίστηκε η Σφίγγα, τέρας που καταβρόχθιζε όσους περαστικούς δεν μπορούσαν να λύσουν τα αινίγματά της. Ο Κρέων, διάδοχος του Λαΐου, υποσχέθηκε τότε το χέρι της αδελφής του Ιοκάστης, μητέρας του Οιδίποδα, σε όποιον θα απάλλασσε τη χώρα από το κακό αυτό. Ο Οιδίποδας λύνοντας τον γρίφο και νικώντας το τέρας παντρεύτηκε την ίδια τη μητέρα του, χωρίς και πάλι να το γνωρίζει, πράγμα που προκάλεσε την οργή των θεών εναντίον της Θήβας και κορύφωσε την τραγωδία του ίδιου του Οιδίποδα με την τύφλωσή του.
Picture
 
Πλαταιές - Λεύκτρα - Θεσπιές 
Φεύγοντας από τη Θήβα με κατεύθυνση τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα θα φτάσετε στις Πλαταιές, περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας. Εκεί έγινε η τελευταία μάχη στο ελληνικό έδαφος κατά τη διάρκεια των Μηδικών Πολέμων το 479 π.X. και ο ελληνικός στρατός, με επικεφαλής τον Σπαρτιάτη Παυσανία, πέτυχε συντριπτική νίκη σε βάρος των Περσών του Μαρδόνιου. Ο σύγχρονος οικισμός είναι χτισμένος κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Αξίζει να δείτε τους οχυρωματικούς περιβόλους διαφόρων χρονικών περιόδων, το Ηραίο (426-425 π.Χ.), τον Ξενώνα (ή Καταγώγιον) του Ηραίου, τον βωμό του Ελευθερίου Διός και το πολυάνδριο, που πιθανολογείται ότι ήταν ο ομαδικός τάφος των πεσόντων Ελλήνων στη μάχη των Πλαταιών. Ξεχωριστή είναι η εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, η οποία είναι χτισμένη με υλικό της αρχαίας πόλης. Μόλις πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πλαταιών, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του Κιθαιρώνα, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Θρυλικές μάχες θυμίζουν και τα Λεύκτρα, που βρίσκονται 18 χλμ. από τη Θήβα. Εκεί το 371 π.X. οι Θηβαίοι με τον Επαμεινώνδα συνέτριψαν τους Σπαρτιάτες του Κλεόμβροτου και σήμερα θα δείτε το λίθινο βάθρο πάνω στο οποίο στήθηκε το τρόπαιο της νίκης. Πολύ κοντά στα Λεύκτρα βρίσκεται η αρχαία πόλη Εύτρησις, με μυκηναϊκά τείχη χτισμένα με το πολυγωνικό σύστημα, κατοικίες της πρωτοελλαδικής εποχής και ερείπια εγκαταστάσεων από τη Νεολιθική Περίοδο.Το αρχαίο πανόραμα συμπληρώνουν οι Θεσπιές, που βρίσκονται 12 χλμ. δυτικά της Θήβας. Μια παράδοση συνδέει την πόλη με τον Πίνδαρο και πολλά περισσότερα θα ανακαλύψετε στην Αρχαιολογική Συλλογή των Θεσπιών στο δημοτικό κατάστημα του ομώνυμου χωριού, με αποκαλυπτικά ευρήματα. Τριγύρω υπάρχει και ένας βυζαντινός πύργος, που είχε δώσει παλαιότερα το όνομά του στην περιοχή: Ερημόκαστρο.
Picture
 
Υλίκη - Παραλίμνη 
Η περιοχή της Βοιωτίας ήταν στο παρελθόν ένας παράδεισος τρεχούμενων νερών, που κατέληγαν στην κοιλάδα από τα γύρω βουνά. Σήμερα, μετά την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, δύο λίμνες στολίζουν το βοιωτικό τοπίο, η Υλίκη και η πολύ μικρότερη Παραλίμνη. Η Υλίκη βρίσκεται βόρεια της Θήβας και περικλείεται δυτικά από το βουνό Σφίγγιο, νότια και ανατολικά από το βουνό Μεσσάπιο και βόρεια από το βουνό Πτώο. Στην αρχαιότητα τονιζόταν στη λήγουσα και λεγόταν Υλική. Τα νερά της χύνονταν στη γειτονική λίμνη Τρεφία ή Ουγγρία, τη σημερινή Παραλίμνη. Η Υλίκη έχει απότομες όχθες και τα νερά της είναι πλούσια σε αλιεύματα. Από το 1957 «ποτίζει» την Αθήνα μέσω της λίμνης του Μαραθώνα. Η Παραλίμνη βρίσκεται δίπλα στην Υλίκη και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Δίκτυο Νatura 2000». Από τα νερά της αλλά και από παρακείμενες γεωτρήσεις υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας. Η πτώση της στάθμης των νερών της Παραλίμνης αποκάλυψε στον χώρο της ποικίλα αρχιτεκτονικά λείψανα, μυκηναϊκούς θαλαμοειδείς τάφους, γεωμετρικούς και αρχαϊκούς τάφους, καθώς επίσης και ένα οικιστικό συγκρότημα που αποτελείται από μια ορθογώνια κατασκευή η οποία περιβάλλεται από κυκλικό περίβολο, διαμέτρου 12,5 μ. Στο Χελονόκαστρο βρέθηκαν αρχαϊκός ναός και ακρόπολη, με περιβόλους μυκηναϊκών και αρχαϊκών χρόνων. Τα σημαντικότερα έως τώρα ευρήματα είναι κιβωτιόσχημοι τάφοι και ταφικοί περίβολοι με κεραμική όλων των περιόδων της Εποχής του Χαλκού, καθώς και της Γεωμετρικής και της Αρχαϊκής, ενώ υπάρχουν και ευρήματα μεταγενέστερων εποχών.
Picture
 
Αλίαρτος - Ορχομενός 
Με την αποξήρανση της λίμνης δημιουργήθηκαν 241.000 στρέμματα εύφορης γης, με πρώτο καλλιεργούμενο προϊόν το βαμβάκι. Το προϊόν αυτό έδωσε και πάλι αίγλη σε μια πόλη που υπήρχε εκεί από την αρχαιότητα, την Αλίαρτο. Εδώ γεννήθηκαν ο Κέκροπας και η Αλκμήνη, πέθανε ο μάντης Τειρεσίας και σκοτώθηκε το 395 π.X. ο Λύσανδρος, κατά τη διάρκεια πολιορκίας της πόλης από τους Σπαρτιάτες. Οι κάτοικοι της περιοχής υπήρξαν κορυφαίοι κατασκευαστές αυλών, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη καλάμια από τη λίμνη Κωπαΐδα. Στην Αλίαρτο αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη, με ίχνη από την ακρόπολη, από τμήμα του πολυγωνικού τείχους και από το θέατρο. Στον γειτονικό λόφο Σκοπιά βρίσκεται η αρχαία Ακραίφια ή Ακραίφνιον όπου σώζεται τμήμα της οχύρωσης του 4ου π.Χ. αιώνα και πύργος πεντάγωνης κάτοψης με πύλη. Κοντά στην Αλίαρτο βρίσκεται το μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, με καθολικό του 16ου ή του 17ου αι. και σημαντικές αγιογραφίες, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η περιοχή της Πέτρας, με πυκνό πράσινο και καταρράκτες. Μια ευχάριστη δασική διαδρομή οδηγεί στο όρος Πτώον και στο ιερό του Απόλλωνα Πτώου, προς τιμήν του οποίου τελούνταν γυμνικοί και μουσικοί αγώνες. Ο γειτονικός Ορχομενός είναι μια κωμόπολη με πολύ πράσινο και άφθονα νερά, ενώ αποτελεί κέντρο βαμβακοπαραγωγής και πεστροφοκαλλιέργειας. Αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη, με σημαντικότερα μνημεία τον θολωτό τάφο του «Μινύου», το θέατρο, το μυκηναϊκό ανάκτορο και τα οχυρωματικά τείχη. Επίσης, το βενετσιάνικο κάστρο στον λόφο Ακόντιο και τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Σώζοντος, 9ου αιώνα, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Νικολάου με τις κατακόμβες. Ενδιαφέρον είναι και το καθολικό της μονής Σκριπούς, με παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό στο εσωτερικό του ναού και κτίριο της μυκηναϊκής εποχής στον περίβολο. Βορειότερα της πόλης βρίσκεται η Πηγή των Τριών Χαρίτων, της οποίας ακόμη και σήμερα τα νερά αναβλύζουν από τη βραχόπετρα του Υφανείου Ορους. Οι θρύλοι και οι παραδόσεις που ντύνουν το τοπίο μάς μεταφέρουν σε μακρινές και παράξενες εποχές.
Picture
 
Κοιλάδα με ιστορία
Η λίμνη της Κωπαΐδας δημιουργήθηκε από τα νερά του Ελικώνα, του Χλωμού και του Πτώου, ενώ σε αυτήν κατέληγε και ο ποταμός Κηφισός. Μέσα στους αιώνες έδινε συνεχώς «μάχες» με τους ανθρώπους για να παραμείνει ζωντανή, ωστόσο τελικώς τα νερά έφυγαν και έδωσαν τη θέση τους στην ομώνυμη εύφορη κοιλάδα. Οι πρώτοι που αποξήραναν την λίμνη Κωπαΐδα ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι του Ορχομενού, οι Μινύες, ωστόσο τα αρδευτικά τους έργα καταστράφηκαν από σεισμούς. Σταδιακά η περιοχή πλημμύρισε πάλι και ξανασχηματίστηκε η λίμνη. Εργα αποξήρανσης έγιναν και κατά την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Η τελική αποξήρανση της Κωπαΐδας άρχισε τη δεκαετία του 1880 και τελείωσε το 1931, δημιουργώντας μια κοιλάδα γεμάτη καλλιέργειες.
Σχηματάρι - Τανάγρα
Το Σχηματάρι και η Τανάγρα διεκδικούν ίσως τον τίτλο των πλέον αδικημένων περιοχών της Βοιωτίας, καθώς οι περαστικοί ταξιδιώτες τις θεωρούν απλώς στάσεις διοδίων της εθνικής. Λίγοι γνωρίζουν ότι οι πόλεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον. Στρίβοντας δεξιά από την Εθνική, φθάνετε στην κωμόπολη Σχηματάρι. Κάποτε ήταν ένα μικρό χωριουδάκι, που είχε όμως να καυχηθεί για μια εθνική πρωτιά: εδώ λειτούργησε το πρώτο δημοτικό σχολείο στην Ελλάδα. Σήμερα η πόλη έχει μεγαλώσει, ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαθέτει εκτός από σχολεία και ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, το οποίο συγκεντρώνει τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή. Η Τανάγρα ήταν μια σημαντική αρχαία πόλη, που απλωνόταν από τη θέση του σημερινού ομώνυμου οικισμού μέχρι την περιοχή του Ωρωπού, ενώ τα αρχαία νεκροταφεία είναι διάσπαρτα σε όλο το μήκος της κοιλάδας. Ο Ομηρος την αναφέρει ανάμεσα στις βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο, με την ονομασία Γραία. Οι ανασκαφές στις αρχές του 20ού αιώνα έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων τις περίφημες Tαναγραίες Κόρες, μικρά πήλινα αγάλματα με εντυπωσιακές φορεσιές που σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Σχηματαρίου. Ενδιαφέρον έχει και το μεσαιωνικό κάστρο. Φεύγοντας από την Τανάγρα με κατεύθυνση δυτικά, θα φθάσετε στα γραφικά Δερβενοχώρια, που βρίσκονται χτισμένα στο οροπέδιο των Σκουριών και φυλάνε εδώ και χρόνια τα «δερβένια», τα περάσματα, προς την Αττική και την Πάρνηθα. Σήμερα είναι γνωστά για τις χασαποταβέρνες τους που γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα με κόσμο από τους δύο νομούς.Συνεχίζοντας βορειότερα συναντάμε την περιοχή που ορίζει ο ποταμός Ασωπός, έναν υπέροχο τόπο με αμπελώνες και χαμηλή βλάστηση. Υπάρχουν πολλά μικρά χωριά για να σταματήσει κανείς, με πιο ενδιαφέροντα την Ασωπία με τη μονή Τσάτσαρη, την Καλλιθέα, την Πύλη και το χωριό Αρμα με το παλιό κάστρο.
Απαγορευμένος Ασωπός
Ενας μυθικός ποταμός που σήμερα έχει πέσει θύμα της βιομηχανικής ρύπανσης. Πηγάζει από τον Ελικώνα, περνά από τη Βοιωτία και την Αττική και χύνεται στον Ευβοϊκό κόλπο, κοντά στον Ωρωπό. Στα 57 χιλιόμετρα που διανύει διαμορφώνει καταπράσινα φαράγγια και όμορφες παρόχθιες περιοχές. Για εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι, κολυμπούσαν και ψάρευαν στο ποτάμι, σήμερα όμως στον ποταμό καταλήγουν απόβλητα από εργοστάσια. Στον Ασωπό πλέον δεν υπάρχουν ψάρια και το κολύμπι απαγορεύεται. Τα νερά του είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα και είναι ακατάλληλα όχι μόνο για πόση αλλά και για άρδευση.
Picture
 
Καβείρια μυστήρια
Μια άλλη πλευρά της αρχαίας ιστορίας της περιοχής παρουσιάζεται στο Kαβείριον, το ιερό που συνδέεται με τη λατρεία των Kαβείρων. Βρίσκεται 8 χλμ. δυτικά της πόλης της Θήβας και ήταν αφιερωμένο σε δύο θεότητες άγνωστες στην ελληνική μυθολογία, τον Κάβειρο και τον Παίδα. Εκεί ανακαλύφθηκαν ο ναός, η στοά και ο περίβολος, ελλειψοειδή και κυκλικά κτίρια, των οποίων η λειτουργία είναι άγνωστη, καθώς και ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό θέατρο.
Η Κοιλάδα των Μουσών
Είναι μια πανέμορφη τοποθεσία στο όρος Eλικών, την οποία θα ανακαλύψετε φτάνοντας με αυτοκίνητο από τη Θήβα μέχρι το χωριό Παλαιοπαναγιά και μετά συνεχίζοντας με τα πόδια. Η κοιλάδα στο παρελθόν ήταν γεμάτη πυκνή βλάστηση και είχε δεκάδες πηγές. Εδώ κατοικούσαν οι Μούσες, που είχαν και το δικό τους ιερό, το Μουσείο, στη μέση ενός άλσους. Η κοιλάδα συνδέεται και με τη μεγάλη μορφή του Ησιόδου, αφού η πολίχνη Ασκρα στην οποία έζησε ο αρχαίος ποιητής βρισκόταν στις παρυφές του ιερού δάσους των Μουσών. Η περιοχή ήταν πλούσια σε αρχαιολογικούς θησαυρούς-προσφορές στις Μούσες, όμως ελάχιστα έχουν βρεθεί, καθώς τα περισσότερα κλάπηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους ή χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους για το κτίσιμο των σπιτιών τους.

Χώρος ανοικτός συνεχώς.

Μονή Οσίου Λουκά

Ώρες επισκέψεων  Τρίτη-Κυριακή: 09.00-17.00

Εισιτήρια  Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2

 
 • Τρόπαιο Λεύκτρων

   
   
   
  LEYKTRA

  Το τρόπαιο στήθηκε, όπως ήταν η συνήθεια, στο πεδίο της μάχης των Λεύκτρων το 371 π.Χ. από τους Θηβαίους με στρατηγό τον Επαμεινώνδα μετά τη νίκη τους εναντίον των Λακεδαιμονίων. Από ένα αρχαίο βοιωτικό νόμισμα πληροφορούμαστε για τη μορφή των τροπαίων: πάνω σε ένα στύλο στερεωνόταν μία πανοπλία από τα όπλα που αφαιρέθηκαν από τους ηττημένους αντιπάλους.

  Διατηρείται το λίθινο κυλινδρικό βάθρο του μνημείου, το οποίο αναστηλώθηκε στο μέρος που βρέθηκε κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Το ύψος του βάθρου είναι υποθετικό. Επιστέφεται από διάζωμα τριγλύφων και μετοπών και σειρά λίθινων ανάγλυφων ασπίδων. Πάνω στο βάθρο ήταν στημένο το κυρίως τρόπαιο.

   


 •  Αλίαρτος
  •  
    
    
   ALIARTOS

   Η ακρόπολη της αρχαίας

   Αλιάρτου βρίσκεται σε χαμηλό λόφο μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής και του δημόσιου δρόμου Θηβών-Λιβαδειάς, πολύ κοντά στο σημερινό χωριό Αλίαρτος και τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό. Η μυκηναϊκή ακρόπολη (έκτασης 250 x 150 μ.) τοποθετείται στη ψηλότερη κορυφή του λόφου. Τμήμα της σώζεται σε καλύτερη κατάσταση στα νότια και δυτικά. 

   Στη δυτική πλευρά του λόφου σώζεται νεότερη οικοδομική φάση της οχύρωσης, του 7ου αι. π.Χ., από μεγάλους ορθογώνιους λίθους, τοποθετημένους κατά δόμους. Στα νότια και νοτιοανατολικά σώζονται τα λείψανα δύο πύργων, κτισμένων με πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας, του τέλους του 6ου ή των αρχών του 5ου αι. π.Χ. Ένα τέταρτο σύστημα τοιχοποιίας σώζεται σε επίπεδο θεμελίωσης στα νοτιοδυτικά. Στα δυτικά, 100 περίπου μέτρα από τη βορειοδυτική γωνία, υπήρχε είσοδος πλάτους 3,50 μ., κτισμένη τον 4ο αι. π.Χ. Λείψανα τείχους αυτοκρατορικών και βυζαντινών χρόνων, κτισμένου με μικρές πέτρες και κονίαμα είναι επίσης ορατά.

   ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

   Στην κορυφή της ακρόπολης αποκαλύφτηκε ναός της Αθηνάς που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Ο ναός, που χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ., ήταν δίστυλος εν παραστάσι με είσοδο στα ανατολικά και είχε πώρινη θεμελίωση. Κατά μήκος του βόρειου τοίχου σώζονται θεμέλια παλαιότερου ναού του 7ου αι. π.Χ. Ο περίβολος είναι επιμήκης προς νότο και ημικυκλικός προς βορρά, κτισμένος με εξαιρετικά προσεγμένο πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας. Στα νότια του ναού αποκαλύφτηκε μεγάλο κτήριο (21 μ. στον άξονα βορράς- νότος και 8,90 μ. στον άξονα ανατολή - δύση) άγνωστης χρήσης, με όμοιο σύστημα τοιχοποιίας και δύο εισόδους στα ανατολικά. Η στέγη του υποστηριζόταν από ξύλινους κίονες τοποθετημένους σε λίθινες βάσεις. Από τη μεγάλη ποσότητα αγγείων, λύχνων και ειδωλίων που βρέθηκαν στους δυτικούς πρόποδες του περιβόλου πιστοποιείται ότι ο ναός της Αθηνάς είχε διάρκεια ζωής από τον 6ο έως τις αρχές του 2ου αι. π.Χ.

   Το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, στα νοτιοανατολικά της ακρόπολης, αποδεικνύει την κατοίκηση του χώρου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

   Ανατολικά της Αλιάρτου, στην αρχαία Ογχηστό και σύγχρονη Στενή Μαυροματίου, βρισκόταν ο αρχαιότατος ναός του Ογχηστείου Ποσειδώνος, που υπήρξε η έδρα του Βοιωτικού Κοινού στο διάστημα 338-146 π.Χ. Ο Όμηρος εξαίρει στην Ιλιάδα την ομορφιά του ιερού άλσους του Ποσειδώνα το οποίο και αποκαλεί ἀγλαόν. Έχουν έρθει στο φως αρχικτεκτονικά κατάλοιπα υπόστυλης αίθουσας, μικρού ναού, τραπεζοειδούς κτηρίου για τη φύλαξη αναθημάτων και τερἀστιου τετράγωνου οικοδομήματος που ενδεχομένως φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις του Κοινού.

   Η ακρόπολη της αρχαίας Αλιάρτου βρίσκεται σε χαμηλό λόφο μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής και του δημόσιου δρόμου Θηβών-Λιβαδειάς, πολύ κοντά στο σημερινό χωριό Αλίαρτος και τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό. Η μυκηναϊκή ακρόπολη (έκτασης 250 x 150 μ.) τοποθετείται στη ψηλότερη κορυφή του λόφου. Τμήμα της σώζεται σε καλύτερη κατάσταση στα νότια και δυτικά.

   Στη δυτική πλευρά του λόφου σώζεται νεότερη οικοδομική φάση της οχύρωσης, του 7ου αι. π.Χ., από μεγάλους ορθογώνιους λίθους, τοποθετημένους κατά δόμους. Στα νότια και νοτιοανατολικά σώζονται τα λείψανα δύο πύργων, κτισμένων με πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας, του τέλους του 6ου ή των αρχών του 5ου αι. π.Χ. Ένα τέταρτο σύστημα τοιχοποιίας σώζεται σε επίπεδο θεμελίωσης στα νοτιοδυτικά. Στα δυτικά, 100 περίπου μέτρα από τη βορειοδυτική γωνία, υπήρχε είσοδος πλάτους 3,50 μ., κτισμένη τον 4ο αι. π.Χ. Λείψανα τείχους αυτοκρατορικών και βυζαντινών χρόνων, κτισμένου με μικρές πέτρες και κονίαμα είναι επίσης ορατά.

   ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

   Στην κορυφή της ακρόπολης αποκαλύφτηκε ναός της Αθηνάς που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Ο ναός, που χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ., ήταν δίστυλος εν παραστάσι με είσοδο στα ανατολικά και είχε πώρινη θεμελίωση. Κατά μήκος του βόρειου τοίχου σώζονται θεμέλια παλαιότερου ναού του 7ου αι. π.Χ. Ο περίβολος είναι επιμήκης προς νότο και ημικυκλικός προς βορρά, κτισμένος με εξαιρετικά προσεγμένο πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας. Στα νότια του ναού αποκαλύφτηκε μεγάλο κτήριο (21 μ. στον άξονα βορράς- νότος και 8,90 μ. στον άξονα ανατολή - δύση) άγνωστης χρήσης, με όμοιο σύστημα τοιχοποιίας και δύο εισόδους στα ανατολικά. Η στέγη του υποστηριζόταν από ξύλινους κίονες τοποθετημένους σε λίθινες βάσεις. Από τη μεγάλη ποσότητα αγγείων, λύχνων και ειδωλίων που βρέθηκαν στους δυτικούς πρόποδες του περιβόλου πιστοποιείται ότι ο ναός της Αθηνάς είχε διάρκεια ζωής από τον 6ο έως τις αρχές του 2ου αι. π.Χ.

   Το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, στα νοτιοανατολικά της ακρόπολης, αποδεικνύει την κατοίκηση του χώρου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

   Ανατολικά της Αλιάρτου, στην αρχαία Ογχηστό και σύγχρονη Στενή Μαυροματίου, βρισκόταν ο αρχαιότατος ναός του Ογχηστείου Ποσειδώνος, που υπήρξε η έδρα του Βοιωτικού Κοινού στο διάστημα 338-146 π.Χ. Ο Όμηρος εξαίρει στην Ιλιάδα την ομορφιά του ιερού άλσους του Ποσειδώνα το οποίο και αποκαλεί ἀγλαόν. Έχουν έρθει στο φως αρχικτεκτονικά κατάλοιπα υπόστυλης αίθουσας, μικρού ναού, τραπεζοειδούς κτηρίου για τη φύλαξη αναθημάτων και τερἀστιου τετράγωνου οικοδομήματος που ενδεχομένως φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις του Κοινού.

    

   KANTE MAΣ LIKE E-sterea

   
  SYLLOGH DISTOMOU

  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ 

  Η πόλη του Διστόμου είναι χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας φωκικής πόλης Αμβρόσσου. Η αρχαιολογική συλλογή του Διστόμου περιλαμβάνει ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις Άμβροσσο,  Μεδεώνα, Καρακόλιθο, Αντίκυρα και Βουλίδα. Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από τους μυκηναϊκούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. 

  Στην προθάλαμο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες από τους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους, που έχουν βρεθεί στην περιοχή του Διστόμου. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται τα ευρήματα των ανασκαφών από το Δίστομο και την Αντίκυρα. Η δεύτερα αίθουσα είναι αφιερωμένη στην κεραμική της περιοχής και περιλαμβάνει κυρίως αγγεία. Μέσα από αυτή τη συλλογή είναι φανερή η εξέλιξη της κεραμικής τέχνης από τα μυκηναϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Η συλλογή στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της πόλης. Το μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές. 

  Χρήσιμες πληροφορίες
  Τηλ: 22670 22000

  ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

  Στη δημοτικη Παιδική Χαρά έχει αποκαλυφθεί τμήμα  του ισχυρού (δύο όψεων) αμυντικού τείχους, του οποίου την καταστροφή ο Παυσανίας αποδίδει στον Φίλιππο τον Β' κατά τη διάρκεια του Ιερού Πολέμου, στα τέλη του 4ου αιώνα (Φωκικά). 

  ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ 

  Η πόλη του Διστόμου έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως μαρτυρική πόλη, λόγω της σφαγής που πραγματοποιήθηκε εκεί από τα γερμανικά στρατεύματα, την περίοδο της κατοχής. Η ιστορία της πόλης κρατιέται ζωντανή στη μνήμη, μέσω του Μουσείου Θυμάτων του Ναζισμού, που εγκαινιάστηκε το 2005.

  Στο διώροφο κτίριο του μουσείου υπάρχουν οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων της σφαγής και του οστεοφυλακίου που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο λόφο Κάναλες. Εκτίθεται σημαντικό υλικό από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, με άρθρα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Παρουσιάζονται ειδικά αφιερώματα για τη σφαγή και ποιήματα των Ν. Βρεττάκου και Δ. Τσούρα, που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου. Στο μουσείο υπάρχει αίθουσα προβολής οπτικοακουστικού υλικού. Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πολύ κοντά στο Δημαρχείο.

   

 • Αρχαιολογική Συλλογή Θεσπιών

 
 
 
 
 
1
2

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΕΣΠΙΩΝ

Στεγάζεται σε σχολικό κτήριο του 19ου αι. στις Θεσπιές, που παραχωρήθηκε από το δήμο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.  Περιλαμβάνει την έκθεση με θέμα “Αρχαίες Θεσπιές. Μια ιστορία Θεών και Ανθρώπων”,  ευρήματα - γλυπτά, κεραμική, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες - από ανασκαφές στην περιοχή,  και διαθέτει αίθουσα ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αρχαία Τανάγρα

 
 
 
TANAGRA

ΑΡΧΑΙΑ ΤΑΝΑΓΡΑ 

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βοιωτίας βρισκόταν η πιο σημαντική βοιωτική πόλη της αρχαιότητας. Η περιοχή υπολογίζεται ότι κατοικήθηκε τον 14ο αιώνα π.Χ. και άκμασε από τους μυκηναϊκούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η ακρόπολη της Τανάγρας ήταν οχυρωμένη με τείχη τα οποία φαίνεται ότι είχαν ενσωματωμένους πύργους σε αρκετά σημεία. Εντός των τειχών υπήρχε το ιερό του Διονύσου, με λατρευτικό άγαλμα από το γνωστό γλύπτη Πραξιτέλη και ακόμα ένα άγαλμα. Κοντά στο ναό αυτό υπήρχαν οι ναοί του Απόλλωνα, της Αφροδίτης Θέμιδος και του Ερμή.

Στην περιοχή έχουν επίσης ανασκαφεί νεκροταφεία από τους αρχαϊκούς ως τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Η Τανάγρα ήταν γνωστή για την αναπτυγμένη πλαστική τέχνη, γιατί εκεί κατασκευάζονταν τα πήλινα αγαλματίδια που είναι γνωστά ως “Ταναγραίες”.  Η ακρόπολη της Τανάγρας βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημερινό χωριό Τανάγρα

 KANTE MAΣ LIKE E-sterea

Πλαταιές

 
 
 KANTE MAΣ LIKE E-sterea
PLATEES

ΠΛΑΤΑΙΕΣ

Σήμερα σώζονται τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου των αρχαίων Πλαταιών, κάποια από τον 4ο αιώνα π.Χ και κάποια που χρονολογούνται στην προϊστορική εποχή. Σώζονται επίσης και ορισμένοι πύργοι, χτισμένοι στον περίβολο. Στο εσωτερικό του οχυρού, στη βορειοδυτική πλευρά, βρίσκεται ο δωρικός ναός της Ήρας. Στο εσωτερικό του ναού βρισκόταν το άγαλμα της Ήρας, έργο του Πραξιτέλη. Σώζονται επίσης τα θεμέλια του βωμού που έχτισαν οι Έλληνες μετά τη μάχη, κατά παραγγελία του Μαντείου των Δελφών.


Η Μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. έχει μεγάλη ιστορική σημασία, όχι μόνο για την περιοχή της Βοιωτίας, αλλά για όλη την Ελλάδα, ακόμα και την Ευρώπη. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι η νίκη των Ελλήνων έσωσε τον ελληνικό πολιτισμό. Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, το πεδίο της μάχης έχει πλέον μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος του πεδίου της μάχης των Πλαταιών είναι χαρακτηριστικός για να κατανοήσει ο επισκέπτης τη σημασία της μάχης που έχει μείνει στην ιστορία.

 KANTE MAΣ LIKE E-sterea

Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου

 
 
 KANTE MAΣ LIKE E-sterea
MOUSEIO SXHMATARIOU

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ 

Στο ανατολικό άκρο του νομού Βοιωτίας, στο Σχηματάρι, βρίσκεται το παλαιότερο μουσείο της Βοιωτίας, χτισμένο το 1890 και ανακαινισμένο το 2006. Το μουσείο ιδρύθηκε για να φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Τανάγρας. Μέσα από τα εκθέματα αποτυπώνεται η εξέλιξη της ταναιγρικής τέχνης, μέσα στο χρόνο. 

Το μουσείο περιλαμβάνει ξεχωριστές αίθουσες για τους προϊστορικούς, τους αρχαϊκούς, τους κλασσικούς, τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται επιτύμβια μνημεία, μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες, γλυπτά. Υπάρχουν επίσης αγγεία, κοσμήματα, εδώλια και μικροαντικείμενα. Πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα από ρωμαϊκούς τάφους της περιοχής. Στον αύλειο χώρο εκτίθενται επιτύμβια μνημεία και τμήματα κτισμάτων και ιερών, καθώς και δύο χριστιανικές επιγραφές. Το μουσείο περιέχει ζωντανά στοιχεία για την μακρά ιστορία του τόπου και οι σύγχρονες έρευνες προσθέτουν διαρκώς νέα στοιχεία για την ιστορική τοπογραφία της περιοχής.

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Γλα

 KANTE MAΣ LIKE E-sterea
 
AKROPOLI GLA

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΛΑ

Στα βορειοανατολικά της περιοχής της Κωπαΐδας, βρίσκονται τα ερείπια της μυκηναϊκής ακρόπολης  Γλα. Κατασκευάστηκε στη Μυκηναϊκή εποχή και ήταν οχυρωμένο με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, με τέσσερις πύλες. Το τείχος ήταν κατασκευασμένο με ογκόλιθους. Στο εσωτερικό του τα κτίσματα ήταν λιγοστά, συγκεντρωμένα σε έναν κεντρικό περίβολο. Θεωρείται ότι ήταν υπό τον έλεγχο του Ορχομενού και αποτελούσε το κέντρο ελεγχου και συντήρησης των έργων αποξήρανσης της Κωπαϊδας, καθώς και αποθήκη των σιτηρών της περιοχής

Η ακρόπολη του Γλα είναι η μεγαλύτερη οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη που διατηρείται στον ελλαδικό χώρο. Από την κατασκευή του το τείχος δεν συμπληρώθηκε ή τροποποιήθηκε. Το βασικό κτίριο στην ακρόπολη του Γλα είναι το Μέλαθρον. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και κάλυπτει το μεγαλύτερο μέρος της ακρόπολης. Το Μέλαθρον είχε δύο εισόδους και στο εσωτερικό του υπήρχαν μικρά χωριστά οικοδομήματα. Περιμετρικά της ακρόπολης υπήρχαν αναχώματα για να συγκρατούν τα νερά των χειμάρρων. Τα κτίρια του Γλα καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά κοντά στα 1200 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκαν.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

 
 
 

KANTE MAΣ LIKE E-sterea

 
 

 

 

anakainiseis

logo kritikos

themisnokas

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

lempesis

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK