Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ;

Ακις Τσελέντης: Αντέχουν οι πόλεις μας τους σεισμούς; - PressGreece

 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι πόλεις μας αντέχουν τους σεισμούς λόγω των σύγχρονων όρων δόμησης (αντισεισμικοί κανονισμοί). Η αλήθεια είναι ότι δεν τους αντέχουν. Αυτό φάνηκε με το πρόσφατο σεισμό των 5R στην Αθήνα. Εκτός απο τις σημαντικές βλάβες κυρίως στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, είδαμε και το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε και με το κυκλοφοριακό, την ηλεκτροδότηση, την τηλεφωνία.

Αναρρωτήθηκα λοιπόν άν με ένα σεισμό της τάξεως του 5 έχουμε αυτό το αλαλούμ, τι θα γινόταν ΑΝ χτυπούσε ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος (δηλ. εκλύει 30 φορές περισσότερη ενέργεια)? Δεν είμαι επαγγελματίας εφησυχαστής και οφείλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δέν είπα ότι θα κάνει σεισμό 6. Είπα ΑΝ κάνει σεισμό της τάξεως του 6 !!!

Booking.com

 

Υπάρχουν ενεργά ρήγματα περιμετρικά των πόλεων μας που κάποια έχουν ωριμάσει και κάποια στιγμή θα βιώσουμε ένα μεγάλο σεισμό. Η πόλεις μας είναι έτοιμες να τον αντιμετωπίσουν? Οι υποδομές μας ? Τα σχολεία μας? Νομίζω πώς όχι. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρελήφθη σε διαλυμένη κατάσταση.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Δέν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός. Και αυτό θα γίνει απο ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στο Ηράκλειο Κρήτης πληροφορήθηκα ότι το νέο αεροδρόμιο της πόλης κατασκευάζεται κοντά σε ένα ενεργό ρήγμα! Το ρήγμα αυτό είναι ενεργό και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τους κατασκευαστές γιατί αυτή την εντύπωση έχω. Από τη μεριά μου θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να εφαρμοστούν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για την προστασία των ταξιδιωτών. Οι επιστημονικές εξελίξεις μας δίνουν την δυνατότητα να φτιάχνουμε μεγάλα έργα κοντά σε ενεργά ρήγματα αρκεί βέβαια να λαμβάνουμε μέτρα με γνώμονα όχι το κέρδος αλλά την ασφάλεια του πολίτη.

 

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μας δίνει όπλά να αμυνθούμε στη φύση. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προγράμματα εξομοίωσης φυσικών καταστροφών? Δημιουργούμε τον οικιστικό ιστό στους υπολογιστές, τοποθετούμε τις γεωλογικές συνθήκες σε επίπεδο συνοικίας, τοποθετούμε τα διάφορα ρήγματα, διεγείρουμε κάθε ένα απο αυτά και βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πόλη ακόμα και σε ειδικές περιπτώσεις σε επίπεδο κολόνας! ώστε να σχεδιάσουμε την προστασία της. Δηλαδή κάνουμε ένα σεισμικό σενάριο όπου οι διάφοροι ηθοποιοί είναι τα σεισμικά ρήγματα και τα σκηνικά οι συνοικίες.

Αυτό σκοπεύω να προτείνω στη Περιφέρεια Κρήτης να γίνει για όλες της πόλεις της Κρήτης. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Πανμιο Αθηνών και τον ΟΑΣΠ έχουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία να το υλοποιήσουν.

 

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

back To school livadeia facebook 600x500

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK