Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας

epimelitirio evoias                
Με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από οργανωτικής πλευράς όσο και από την επίτευξη των ευκταίων στόχων του, ολοκληρώθηκε το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Negroponte στην Ερέτρια. Στην Φόρουμ παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Επιμελητηριακού Χώρου, πολιτικοί και λοιποί θεσμικοί παράγοντες, αναδεικνύοντας το με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους σε μια σημαντική ευρωπαϊκή σύσκεψη και παράλληλα σε ένα  πολύ σπουδαίο γεγονός για το νομό μας.

Το κυρίαρχο Θέμα συζήτησης που ήταν ‘’ Αειφόρος Τουριστικός Σχεδιασμός και Διοίκηση για τους Ευρωπαϊκούς Νησιωτικούς Προορισμούς – Έξυπνα Καινοτόμα Εργαλεία και Πρωτοβουλίες ’’ όπως απεδείχθη και από τις ίδιες τις εργασίες του συνεδρίου θα έχει σημαίνοντα ρόλο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, των επιχειρήσεων και των κατοίκων τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στους στόχους του INSULEUR ως επίσημου σύμβουλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Λιονάκης ο οποίος εστίασε στα ακόλουθα ΄΄ Οφείλουμε να έχουμε ως σημείο αναφοράς ότι ενώ ο Τουρισμός ξεκινά από την ανάγκη του ανθρώπου για αναψυχή αλλά και από τη φύση του που συνδέεται άρρηκτα με την αναζήτηση και τη γνώση, τελικά καταλήγει να είναι μια διαδικασία ανταλλαγής κουλτούρας, και πολιτισμών που μοιραία οδηγεί σε συγκρίσεις και στοχασμό. Στο πλαίσιο αυτό τα Ευρωπαϊκά νησιά και ιδιαίτερα τα ελληνικά που έχουν έντονο πολιτιστικό στίγμα και ιδιαίτερη κουλτούρα - σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά τους - αποτελούν εξ ορισμού εξαιρετικά ελκυστικούς προορισμούς. Το μείζον όμως θέμα είναι εμείς τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, τι είδους τουριστική ανάπτυξη πρέπει να σχεδιάσουμε. Μαζικό Τουρισμό που εξαντλεί και αλλοιώνει τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον ή αειφόρο τουριστική ανάπτυξη; Τουρισμό Έντασης ; Οι όποιες αποφάσεις μας όμως πρέπει να μην αγνοούν κρίσιμα ερωτήματα  όπως  : πόσο τουρισμό αντέχει ένα νησί και για πόσο χρόνο ; τι οφέλη θα έχει η τοπική κοινωνία από την τουριστική ανάπτυξη και πώς μακροπρόθεσμα θα προστατεύσει την πολιτιστική της ταυτότητα ; Ποια είναι η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου; κλπ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλείνοντας την σύντομη τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι ‘’ είναι δύσκολο να μιλάμε για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στη Μύκονο, στη Ρόδο ή στην Σαντορίνη, αφού εκεί υπάρχουν ήδη διαμορφωμένα status. Για την Εύβοια όμως και τη Σκύρο με τις τόσες περιοχές Natura, τα αισθητικά δάση, τα αρχαία μνημεία και τα 900 χλμ ακτογραμμών με τις πανέμορφες παραλίες, η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη είναι η μόνη επιλογή ΄΄ .  imerida-evoia1


Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος  Insuleur, ο Γεώργιος Ντάσης Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, o βουλευτής Ευβοίας Τάσος Πρατσόλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

imerida-evoia3
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία και την τοποθέτηση του ο Ευρωβουλευτής - τέως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας  - Μανώλης Κεφαλογιάννης.


Όπως προαναφέρθηκε τέθηκαν σημαντικότατα θέματα που αφορούν τα Ελληνικά νησιά.
Κυριότερα  από αυτά ήταν :
Mεθοδολογία και πρακτικές για τη διαχείριση τουριστικών προορισμών (με συντονιστή τον José Luis Roses Ferrer Πρόεδρο, Επιμελητήριου Μαγιόρκας και ομιλητές τους Δημήτριο Μπουχάλη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bournemouth, Γεώργιο Δρακοπούλο Tourism Generis Ειδικός Σύμβουλος, Γεώργιο Καραμπάτο,  Ιωάννα Μουλίου Αντιπρόσωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννη Σπιλάνη, Josep F. Valls Giménez Καθηγητή και Διευθυντή του τμήματος Μάρκετινγκ της ESADE, Εύα Στεφανιδάκη Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Μελέτες περιπτώσεων/καλύτερες πρακτικές: Βαλεαρίδες/Σικελία/Κορσική/Γουαδελούπη/Ριέκα (με Συντονιστή τον Colette Koury Πρόεδρο Επιμελητήριου Γουαδελούπης και ομιλητές  τους Colette Koury, Πρόεδρο Επιμελητήριου Γουαδελούπης, Juan Gual de Torella Guasp Πρόεδρο Λιμενικής αρχής Βαλεαρίδων Νήσων, Prof. Giovanni Rugierri Πρόεδρο OTIE Prof. Marie-Antoinette Maupertuis, Κορσική, Πρόεδρο της l’UMR CNRS LISA, Daniel Borg, Γκόζο Ανώτατο Πολιτικό Αναλυτή στο τομέα Ανάπτυξης Τουρισμού και Οικονομίας,Υπουργείο του Γκόζο.
Ευρωπαϊκά Ιδρύματα/Τοπικοί Οργανισμοί (με συντονιστή Pierre-Jean Coulon, Πρόεδρο του Τομέα TEN, EESC και ομιλητές τους Λοΐζο Σορονιάτη Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, CRPM, Επιτροπή Νήσων, Γεώργιο Μπενέτο Πρόεδρο του INSULEUR, Eλευθέριο Κεχαγιόγλου Ομοσπονδία Μικρών Ευρωπαϊκών Νησιών, Θράσο Καλογρίδη Πρόεδρο του EOAEN, Μιλτιάδη Χέλμη Πρόεδρο Ξενοδόχων Εύβοιας.

imerida-evoia2
Σημειώνεται ότι την όλη επιμέλεια του Συνεδρίου και όλων των διαδικασιών οργάνωσης αυτού είχαν οι κυρίες Ανδρομάχη Κολούτσου και Βασιλική Ρόγκα, οι οποίες συμμετείχαν και στην αρμόδια επιτροπή της Διοίκησης για την υλοποίηση του Συνεδρίου με τους κ.κ. Ιωάννη Σταθόπουλο, Ιωάννη Γεροντίτη.  
 


                                                                                              ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK