Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες στα σχολεία της η δήμαρχος Χαλκιδέων μετά τα κρούσματα στην δομή της Ριτσώνας

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

bakasysk1

 

 

Το θεωρεί αδιανόητο μετά τα κρούσματα στην δομή της Ριτσώνας.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Αρνήθηκε να δεχθεί μαθητές από το Κέντρο Υποδοχής της Ριτσώνας στα σχολεία της η δημοτική αρχή Χαλκιδέων στην σύσκεψη που έγινε παρουσία της Γενικής Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Αναστασίας Γκίκα και του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Εμμανουήλ Λογοθέτη.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η εκπαίδευση των παιδιών που φιλοξενούνται στη Δομή της Ριτσώνας και οι τρόποι που αυτή θα πραγματοποιηθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου.

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΚΑ:
“Το θέμα που ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα έχει απασχολήσει πολλές φορές το Δημοτικό μας Συμβούλιο και γι’ αυτό θα σας μεταφέρω την άποψη του συνόλου του. Από τότε που αναλάβαμε ως Δημοτική αρχή κληθήκαμε να στηρίξουμε τη Δομή, με όλα τα μέσα που διαθέταμε και όπου μας ζητήθηκε, χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα μέσα. Κι αυτό γιατί ξεκινήσαμε με μια Δομή που φιλοξενούσε 800 ανθρώπους κι αυτή τη στιγμή έχουν ανέλθει στους 3.000 περίπου φιλοξενούμενους. Στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας και ορθής διαχείρισης της κατάστασης, χωρίς ακρότητες, με την ευθύνη των σχολικών μονάδων και λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχτεί ο Δήμος αλλά και λόγω της πανδημίας, μπορώ να σας δηλώσω με κάθε βεβαιότητα και ρεαλισμό ότι αδυνατούμε να παρέχουμε οποιαδήποτε συνδρομή σε επιπλέον μαθητές, που ξεπερνούν τον ήδη υπάρχοντα αριθμό μαθητών του Δήμου. Είμαστε ένας Δήμος 102.223 κατοίκων, έχουμε 100 μονάδες Πρωτοβάθμιας και 31 μονάδες Δευτεροβάθμιας, με συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Οι υποδομές και τα κτίρια που διαθέτουμε δεν είναι ιδανικά ώστε να εξυπηρετήσουν τους μαθητές του Δήμου, πόσο μάλλον σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, κατά την οποία πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες, όπως αυτοί θα δοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.
Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών, καθώς γνωρίζετε ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ανάγκη μέριμνας για την καθαριότητα λόγω της πανδημίας. Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή 112 καθαρίστριες για 131 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι μισές περίπου έχουν εγκριθεί ως μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να κάνουμε προσεκτική και δύσκολη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού μας και των υπαλλήλων αυτών, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στους κανόνες υγιεινής που απαιτούνται.

 


Επίσης, υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα όσον αφορά σε οποιαδήποτε παροχή προμήθειας για την υποστήριξη των σχολικών μονάδων, είτε αναφερόμαστε σε καύσιμα για τον χειμώνα, είτε σε γραφική ύλη, είτε μηχανήματα. Ο Δήμος διαθέτει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τα παραπάνω και δεν θα μπορέσει να σηκώσει περαιτέρω έξοδα.
Έχουμε ήδη προσπαθήσει πάρα πολύ και εμείς και η Περιφέρεια για να μην έχουμε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία όπου βρίσκεται η Δομή, αν κι έχουμε δηλώσει ότι ως Δήμος έχουμε υπερκαλύψει το ποσοστό που μας αναλογεί σε φιλοξενία προσφύγων.

 


Με δεδομένο τα παραπάνω και ότι ήδη έχουμε και νέο κρούσμα στη Δομή, θεωρώ αδιανόητο να συζητάμε για οποιαδήποτε εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων σε σχολικές μονάδες και διδακτήρια του Δήμου Χαλκιδέων. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ασφάλεια και προφύλαξη και την ίδια στιγμή να μεταφέρουμε μαθητές από έναν περιορισμένο χώρο, στον οποίο υπάρχουν κρούσματα. Το ιδανικό θα ήταν να φοιτήσουν αυτοί οι μαθητές μέσα στη Δομή, να υπάρξει μέριμνα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου κι έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή αυτή κατάσταση, με ολόκληρο τον μηχανισμό να βρίσκεται στη διάθεση των πληγέντων και στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Για το λόγο αυτό, αν ληφθεί οποιαδήποτε άλλη απόφαση εμείς ως Δήμος σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, διότι δεν υπάρχει χειρότερη συγκυρία από αυτή σε συνδυασμό και με την πανδημία. Οτιδήποτε θα επιβαρύνει το χρέος μας προς τους δημότες, για εμάς θα είναι το τελειωτικό πλήγμα και θα μας βρει αντίθετους.”, ανέφερε στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

back To school livadeia facebook 600x500

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK