banner 1280x290 new

9η συνάντηση της τροφώνιας ακαδημίας

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

86979738 130188015195783 3913140077705822208 n

 
 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr
με την επωνυμία «ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ»

1ος Κύκλος μαθημάτων  (2019-2020)

Θεματική ενότητα:

ΚΩΠΑΪΔΑ: ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

9η  Συνάντηση

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 (18:00 – 21:00)

                 Χώρος συνάντησης : Αίθουσα  Θολωτού Δήμου Λεβαδέων
 
 
Εισηγήσεις:
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, λουλούδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
 
1.    Αλαφογιάννη Βασιλική: «Ογχηστός, Κάστρο Γλα,  Κώπες, Ασπληδώνα, Όλμωνες,  Κυρτώνη,  Υηττός»
 
Η παρουσίαση περιλαμβάνει ένα ταξίδι  στο χρόνο, ανάμεσα σε αρχαίους τόπους και λαούς, μέσα από την ιστορία , τους μύθους και τον πολιτισμό  που ανέπτυξαν οι  πόλεις που άκμασαν  γύρω απ’ τη λίμνη της Κωπαΐδας.

Πηγή γνώσης η Τροφώνιος Ακαδημία τους τελευταίους μήνες!    Μας έδωσε την δυνατότητα  να γνωρίσουμε τις πολύπλευρες πτυχές του τόπου που κατοικούμε, φωτίζοντας με   χρωματικές πινελιές όλο τον καμβά της ιστορίας της Κωπαΐδας  και του πολιτισμού των Μινύων του Ορχομενού, που άσκησε τεράστια επιρροή σ’ όλο το οικονομικό και  πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι   της Βοιωτίας και όχι μόνο.  Εμείς ιχνηλατώντας  βήμα- βήμα τ’ αποτυπώματά   του, οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την αναζήτηση.

 
2.    Κατσιφή-Ζώτα  Βενετία, προσκεκλημένη ομιλήτρια:  «Η Αλίαρτος στο χθες και στο σήμερα»
 

Η Αλίαρτος υπήρξε μια ζωντανή πόλη στην αρχαιότητα και μια «νεκρόπολη» στην περίοδο του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Στους τελευταίους τρεις αιώνες υπάρχουν τεκμήρια ζωής στους δύο πρώτους και παλαιότερους οικισμούς, δηλαδή το Μάζι και το Μούλκι. Σταδιακά, μετά την απελευθέρωση, αλλά κυρίως κατά την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας και μετέπειτα, οι προαναφερόμενοι οικισμοί πύκνωσαν, επεκτάθηκαν και το οικιστικό κενό που μεσολαβούσε καλύφθηκε. Το νέο οικιστικό μόρφωμα πήρε το όνομα Κριμπάς, από το χάνι που βρισκόταν πάνω στον κεντρικό δρόμο και αυτό ήταν και το όνομα της αναδυόμενης κωμόπολης της Αλιάρτου. Όλες οι έρευνες και αναλύσεις βασίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος σε προφορικές μαρτυρίες, ακολουθώντας το πρόταγμα και τις επιταγές της σύγχρονης ιστοριογραφίας.

 Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
3.    Μαστραντώνη Ιωάννα:   «Προϊστορική κατοίκηση των σπηλαίων  της  Κωπαΐδας από τον  Άνθρωπο».
 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Ο άνθρωπος στα στάδια εξέλιξης, την προϊστορική περίοδο, χρησιμοποίησε τα σπήλαια ως μόνιμο ή προσωρινό χώρο κατοίκησης, αργότερα ως βοηθητικό χώρο της οικίας, ως εργαστήριο, ως αποθηκευτικό χώρο των προϊόντων παραγωγής, ως χώρο λατρείας, ως νεκροταφείο ή εάν το σπήλαιο ήταν μεγάλων διαστάσεων, χρησιμοποιήθηκε για συνδυασμό διαφορετικών δραστηριοτήτων. Στο έδαφος, που αποτελούσε το δάπεδο των σπηλαίων και στο οποίο υπήρχαν διαχρονικές προσχώσεις από φερτά υλικά, (εξωτερικές εισροές εδαφικών υλικών), έχουν θαφτεί διάφορα στοιχεία-μάρτυρες, που σχετίζονται με την διαβίωση του ανθρώπου στα σπήλαια.

Οι συστηματικές ανασκαφές στα προσχωσιγενή δάπεδα των σπηλαίων, που χαρακτηρίζονται από μία χρονική ακολουθία, παρέχουν στοιχεία που μαρτυρούν τις συνήθειες και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που κατοικούσαν στα σπήλαια, όπως επίσης παρέχουν πληροφορίες για το κλίμα και την βλάστηση της περιοχής, εάν συνδυαστούν με τις αντίστοιχες γεωτρήσεις. Τα βαθύτερα στρώματα είναι αρχαιότερα εκείνων που ακολουθούν έως την επιφάνεια. Επιστημονικές τεχνικές μας επιτρέπουν να χρονολογήσουμε και να αξιολογήσουμε τα ευρήματα και τους στρωσιγενείς σχηματισμούς και έτσι να συντάξουμε την ιστορία της παρουσίας του ανθρώπου στα σπήλαια και την εξέλιξη του πολιτισμού .

 Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

4.    Κωτσαδάμ Γιώργος:  «Η Μάχη της Πέτρας»

 Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η μάχη της Πέτρας υπήρξε η τελευταία μάχη του ελληνικού  αγώνα. Με αυτή έκλεισε η μακρά και ηρωική από το 1821 περίοδος. ‘Ήταν καθοριστικής σημασία για την οριοθέτηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Μετά την νικηφόρα έκβασή της υπεγράφη συνθήκη την οποία αξιοποίησε ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Καποδίστριας,  προκειμένου να γίνει παραδοχή των πρώτων προς βορά ορίων της ελεύθερης Ελλάδας.
 
Η Συντονιστική Επιτροπή

 

 

 

monomaxoi2

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

 

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

themisnokas

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

anakainiseis

lempesis

camora

 

monomaxoi2

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK