Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Στερεά Ελλάδα: Αντιμετώπιση του προβλήματος δακοκτονίας

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Σε επίπεδο Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Βουρδάνου με μοναδικό θέμα «Συζήτηση - προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος δακοκτονίας».  
KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την οικονομική αλλά και κοινωνική σημασία που έχει, όπου αφού καλλιεργούνται πάνω από 13.000.000 ελαιόδενδρα και απασχολούνται πάνω από 40.000 οικογένειες. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην περιφέρειά μας έχουμε τέσσερις (4) ΠΟΠ βρώσιμων ελιών - κονσερβολιά Αμφίσσης, Αταλάντης, Ροβιών και Στυλίδας και τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει η δακοκτονία, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στο σπουδαιότερο προϊόν της ελιάς και του ελαιολάδου. Επίσης τόνισε την εφαρμογή ενός παλιού, προβληματικού, ξεπερασμένου και τελικά αναποτελεσματικού νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα και εφαρμόζεται τουλάχιστον 40 χρόνια. Ακόμη, επεσήμανε την ελλειμματική χρηματοδότηση, τις καθυστερήσεις κατανομής και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στην έναρξη του προγράμματος, καθώς στην έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου εκσυγχρονισμένου προγράμματος δακοκτονίας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ήδη κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και εκτελεί από την προηγούμενη χρονιά διετές πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης δάκου με νέες τεχνολογίες στη Φθιώτιδα ενημέρωσε ο κ. Βουρδάνος. Έχοντας καταγεγραμμένα θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα προχωράει φέτος στην επέκταση και εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, με τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών, ηλεκτρονικές τηλεμετρικές παγίδες παρακολούθησης και καταγραφής των δακοπληθυσμών, καθώς και ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαδικασιών - εφαρμογής ψεκασμού και χρήση εξαπτέρου (drone) σε δύσβατες περιοχές.

Στόχος των ανωτέρω είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της διακύμανσης του δάκου, της έγκαιρης επέμβασης και της μεγιστοποίησης του αποτελέσματος, με στόχο την προστασία της ποσότητας και ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου. Επίσης στην εξοικονόμηση των μέσων καταπολέμησης του δάκου - φυτοφάρμακα και παράλληλα μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με αποδέκτη το Υπουργείο για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εκσυγχρονισμό των πρωτοκόλλων δακοκτονίας, με βάση τις νέες τεχνολογίες εφαρμογής συστημάτων "γεωργίας ακριβείας". Τέλος, σε επίπεδο Περιφέρειας πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την κατάθεση προτάσεων για το σχεδιασμό της δακοκτονίας και την βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Καταλήγοντας συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - εκπροσώπους παραγωγών, ώστε να αποτυπωθούν εν συνόλω οι προτάσεις για νέες πρακτικές διοικητικής και επιστημονικής προσέγγισης της δακοκτονίας.

«Με κοινό βηματισμό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης πάνω στο σχεδιασμό της δακοκτονίας και την βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Στόχος μας παραμένει η προστασία της ποσότητας και ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου, προκειμένου οι παραγωγοί μας να τυγχάνουν μεγαλύτερης υπεραξίας στο τελικό προϊόν τους» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης - Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

Από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης («Στερεά ...Υπεροχής»), η κ. Κατερίνα Μπατζελή («Πατρίδα μας η Στερεά») και ο κ. Κώστας Μπασδέκης («Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας»).  

 

 

 

pitbulneobrosta

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK