tigkasnew

Το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο επίκεντρο της ανάπτυξης-ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ


 perivalon ksenakis

«Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.»
Άρθρο 24 του Συντάγματος

 


Αν και δεν είμαι νομικός νοιώθω εδώ και πολύ καιρό, την ανάγκη να αναφερθώ σε ένα από τα πιο σημαντικά άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος. Το Σύνταγμα ως γνωστόν, αποτελεί την επιτομή του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Οι αρχές που περιγράφονται σε αυτό και οι επιταγές του, αποτελούν την βάση για την λειτουργία της Δημοκρατίας εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας. Οι ζωές όλων μας καθορίζονται από τα άρθρα και τις περιγραφές που αναφέρονται στο Σύνταγμα. Σαν μηχανικός βρέθηκα αρκετά νωρίς, αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο άρθρο. Έμεινα έκπληκτος από τις προβλέψεις του Νομοθέτη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και σε έννοιες που σχετικά πρόσφατα άρχισαν να ακούγονται, όπως αυτή της αειφορίας. Αναζητώντας σε όλη την υπόλοιπη καριέρα μου παρόμοιες περιπτώσεις, διαπίστωσα την σπουδαιότητα των προβλέψεων του άρθρου 24 στην καθημερινή και στην επαγγελματική μου ζωή. Σύντομα δημιουργήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου στην πόλη μας και αυτά είναι που θα προσπαθήσω να εκθέσω στις επόμενες γραμμές.
Το φυσικό περιβάλλον είναι τα δάση και τα βουνά, οι λίμνες και τα ποτάμια, η θάλασσα και οι παραλίες και ο ουρανός. Είναι τα φυτά, τα δέντρα, τα λουλούδια όλα εκείνα που περιγράφονται με τον επιστημονικό όρο «χλωρίδα». Είναι επίσης και τα ζώα, τόσο τα οικόσιτα όσο και τα άγρια, τα πτηνά, οι αλεπούδες αλλά και τα ψάρια, είναι η λεγόμενη «πανίδα». Στην περιοχή μας έχουμε πολλά τέτοια είδη, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό βασίλειο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εντός της έκτασης του Δήμου μας, μία πολύ σημαντική λίμνη, την Υλίκη και μαζί άλλη μία, την Παραλίμνη. Πόσο προστατεύονται αυτές από το Κράτος; Το σύστημα των λιμνών εντάσσεται στις περιοχές απολύτου προστασίας, τις λεγόμενες Natura 2000. Οπότε κάποιος θα υπέθετε ότι είναι πράγματι προστατευμένες. Όμως αν δει κάποιος τις σχετικές αναλύσεις από τα νερά της Υλίκης, θα δει πολλές φορές ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν περιπτώσεις αυξημένων συγκεντρώσεων χημικών στοιχείων, τα οποία δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Αυτά οφείλονται πολλές φορές στην υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων. Από την άλλη η Παραλίμνη έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος από την αρχική της στάθμη και πλέον ο πυθμένας της, έχει αντικατασταθεί από καλλιέργειες κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος. Η περιοχή μας κάποτε ήταν πλούσια σε νερό. Η Θήβα τα αρχαία χρόνια είχε πολύ πλούσια βλάστηση και τρεις ποταμούς, δύο από τους οποίους την οριοθετούσαν, ενώ ο τρίτος βρισκόταν λίγο πιο δίπλα. Το μαρτυρούν άλλωστε πολλοί νερόμυλοι και πολλά πλατάνια. Σήμερα λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, της εντατικής καλλιέργειας, αλλά και των απολήψεων για την ύδρευση της πρωτεύουσας, το νερό έχει μειωθεί κατά πολύ. Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι η χρήση κωνοφόρων δέντρων για τις αναδασώσεις, τα οποία δεν συγκρατούν τόση υγρασία όση άλλου είδους δέντρα, όπως η μουριά, η ιτιά και άλλα.

 


Το πολιτιστικό περιβάλλον είναι εκείνα τα ανθρωπογενή στοιχεία που διαμορφώνουν την ιστορική μνήμη, δηλαδή κατασκευές και διαμορφώσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν κτίρια, πηγές αλλά και χωμάτινες διαμορφώσεις όπως η λογιζόμενη βαθμιδωτή πυραμίδα του λόφου του Αμφείου. Η πόλη μας όπως και όλη η περιοχή, ακόμα και ολόκληρη η Βοιωτία, διαθέτει εκατοντάδες στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλήθεια, πόσο προστάτευσε το Κράτος όλον αυτό τον θησαυρό, όλα αυτά τα χρόνια; Η πόλη της Θήβας έχει χτιστεί επάνω στην αρχαία πόλη, προκαλώντας πιθανά ανεπανόρθωτες ζημιές στον αρχαιολογικό πλούτο, που τώρα βρίσκεται θαμμένος κάτω από το μπετόν ακαλαίσθητων πολυκατοικιών. Όμως ακόμα και λίγο πιο μακριά, σε περιοχές που περιγράφονται από την μυθολογία της περιοχής, όπως η πηγή της Δίρκης, το ιερό του Απόλλωνα, οι πύλες της αρχαίας πόλης, όλα βρίσκονται ερείπια ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλες ακαλαίσθητες κατασκευές. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλάνα σε κάποια Οργουελική ταινία καταστροφής, όμως δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με θλίψη, όταν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απαξίωση της ιστορίας και την κατάντια του τόπου μας.  Σκεφτείτε για λίγο πόσες δεκάδες αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από τις πολυκατοικίες. Το Κράτος δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να κάνει τα απαιτούμενα από την ιστορική και την εθνική συνείδηση. Εκείνα που οι αγωνιστές του 1821 θεωρούσαν σαν την αιτία και την αφορμή του ξεσηκωμού, τα μάρμαρα του Μακρυγιάννη, το σύγχρονο κράτος τα άφησε να χαθούν και να καταστραφούν προς όφελος εφήμερων μικροσυμφερόντων της περιοχής, αλλά και ακόμα μεγαλύτερων. Είναι ντροπή για τις προηγούμενες γενιές που άφησαν να γίνει κάτι τέτοιο, όμως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη ντροπή για την δική μας, εάν το αφήσουμε να συνεχιστεί.
Η αειφορία σημαίνει την επιλογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε διαρκή και αέναη ανάπτυξη, δηλαδή στην διαρκή βελτίωση της οικονομίας και της ποιότητας ζωής. Με το άρθρο 24 του Συντάγματος, ο Νομοθέτης θέτει στην βάση της αειφόρου ανάπτυξης την σημασία που έχει το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή η φύση και ο πολιτισμός. Μέχρι σήμερα κανείς από όσους διοίκησαν, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι το κεντρικό Κράτος, δεν έλαβε υπόψη του αυτή την ουσιαστική επιταγή του Συντάγματος, που αποτελεί την βάση της Δημοκρατίας στην χώρα μας. Σαν να ήταν πιο σημαντικά γι αυτούς τα εφήμερα αποτελέσματα της εκάστοτε μικροπολιτικής. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε, το νοιώθουμε και το βιώνουμε όλοι μας σήμερα. Η οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε, είναι το αποτέλεσμα της εθελοτυφλίας όλων εκείνων που παράβλεψαν βασικές αρχές για την αειφορία, βασικές αρχές για την οργάνωση της πόλης και της ζωής σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Δεν θα γίνουμε κριτές των αποφάσεών τους. Δεν χρειάζεται να χάσουμε άλλο χρόνο σε αυτό. Εκείνο που απαιτείται από την γενιά μας είναι η λήψη άμεσων και σπουδαίων αποφάσεων, εκείνων που θα αλλάξουν το παρόν μας και το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας και όλων των μελλοντικών γενεών. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και μάλιστα γρήγορα, πριν γίνουμε κι εμείς μάρτυρες μιας επόμενης καταστροφής, παρόμοιας ή μεγαλύτερης από αυτή που ήδη βιώνουμε. Οι λύσεις υπάρχουν και εφόσον τις επιλέξουμε, λαμβάνοντας υπόψη για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία αυτού του τόπου την λογική του Νομοθέτη και την λογική της σύγχρονης επιστήμης, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την πορεία του τόπου, αποκαλύπτοντας το παρελθόν και συνδέοντας το παρόν με ένα βέβαιο και αειφόρο μέλλον.     
Πέτρος M. Ξανθάκης
Διπλ. Μηχ/γος Μηχ/κος Ε.Μ.Π.
M.B.A. - Univ. of Strathclyde
Ελεύθερος επαγγελματίας Μηχανικός
Σύμβουλος επιχειρήσεων
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

TIGAS ANNA

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

lempesis

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK