Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Εργ. Κέντρο Θήβας: ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

ergatiko kentro thivas

Ανέλεγκτη η παραβατικότητα στην εργασία στον αγροτικό τομέα  
Το τραγικό συμβάν του εργατικού ατυχήματος των εργατών γης στα χωράφια της Θήβας ανέδειξε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα χρόνια προβλήματα που συνοδεύουν την μισθωτή εργασία στον αγροτικό τομέα της οικονομίας στην χώρα μας και απέδειξε ότι οι εργασιακές «Μανωλάδες» εξακολουθούν να κυριαρχούν σε όλη την επικράτεια.
 Επιβεβαιώνεται η μαζική και εντατική εργασία μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι στερούνται νόμιμης άδειας διαμονής, εφόσον από τους 30 εργάτες γης που ενεπλάκησαν στο ατύχημα οι 25 διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς άδειες διαμονής σε ισχύ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις  οργανισμών αυτή την στιγμή περίπου μισό εκατομμύριο μετανάστες διαμένουν στην χώρα μας χωρίς άδειες διαμονής σε ισχύ, εφόσον την τελευταία 5ετία λόγω των συνεπειών της ύφεσης και της κρίσης έχει από-νομιμοποιηθεί το καθεστώς διαμονής τουλάχιστον 200.000 μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών.
 Επικυρώνεται η πάγια κρατική και εργοδοτική ανοχή σε φαινόμενα εκτεταμένης αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας και εισφοροδιαφυγής σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, όπου τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας υπερβαίνουν στη  περιοχή μας και το 50%. Η μέθοδος της ασφάλισης της μισθωτής εργασίας στην αγροτική οικονομία εργασίας με «εργόσημο», εφόσον δεν συνοδεύεται από ισχυρά κίνητρα και κυρίως αντικίνητρα προς την εργοδοτική πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα την δραματική συρρίκνωση την τελευταία πενταετία.
Η αδυναμία, αλλά και η απροθυμία ελέγχων από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και το πρακτικά ανεφάρμοστο των προβλεπόμενων ποινών στους παραβάτες εργοδότες, ιδίως σε ό,τι αφορά στην εργασία των μεταναστών χωρίς χαρτιά, διαμορφώνει ένα περιβάλλον ανομίας και εργασιακής βαρβαρότητας. Οι απάνθρωπες συνθήκες απασχόλησης και η συστηματική παραβίαση των κατώτατων αμοιβών, του εργάσιμου χρόνου και των συνθηκών υγείας και ασφάλειας (σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνα το καλοκαίρι) για τους εργάτες γης, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αυθαιρεσίας και εν γένει παραβατικότητας, το οποίο τροφοδοτεί διαχρονικά τα φαινόμενα της καταναγκαστικής εργασίας και της απασχόλησης με όρους σύγχρονης δουλείας.
 Τα φαινόμενα αυτά συνιστούν παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεσμεύουν νομικά την χώρα μας και δεν μπορεί να συνεχιστούν.
To E.K.Θήβας απαιτεί, παράλληλα με την υιοθέτηση των θέσεων και προτάσεών της για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας:
α) να επισπευτούν οι ενέργειες των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου Εργασίας για την τυπική αναγνώριση του πρόσφατου ατυχήματος ως εργατικό ατύχημα.
β) να αναλάβει  η πολιτεία το κόστος νοσηλείας και αποκατάστασης της υγείας των τραυματισμένων εργατών γης από το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στην Θήβα,
γ) να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες κρατικές πρωτοβουλίες για την νομιμοποίηση του καθεστώτος διαμονής των χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων που στερούνται νόμιμων τίτλων διαμονής και εργασίας συμπεριλαμβανομένων, ιδίως, των εργατών γης, οι οποίοι απασχολούνται με όρους εργασιακής εκμετάλλευσης στον πρωτογενή τομέα και σε όλη την επικράτεια,
δ) να κατοχυρωθεί και τυπικά η αρμοδιότητα των ελεγκτικών οργάνων της αγοράς εργασίας και να επεκταθεί η δραστηριότητά τους στον αγροτικό τομέα της χώρας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

back To school livadeia facebook 600x500

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK