banner 1280x290 new

Η Σφαγή του Διστόμου μέσα από την συντήρηση των οστών των σφαγιασθέντων(ΦΩΤΟ)

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

82814593 392865684885067 6296100929821212672 o
 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 9 άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος
 

"Η Σφαγή του Διστόμου μέσα από την συντήρηση των οστών των σφαγιασθέντων - Μετά από 75 χρόνια τα θύματα της θηριωδίας των Γερμανών ναζί στο Δίστομο συνεχίζουν να ζουν και να αφηγούνται τις ιστορίες τους" !!

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Από την Πέμπτη 16 έως και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 μία ομάδα 16 φοιτητών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), βρέθηκαν στην Μαρτυρική κωμόπολη με επικεφαλής τον Πρόεδρο του τμήματος Καθηγητή Γιώργο Παναγιάρη και συνοδούς επιβλέποντες Καθηγήτριες τις Ελένη Κανετάκη, Αικατερίνη Μαλέα, Μαρία Πέτρου και Σταυρούλα Ράπτη, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Γιάννη Σταθά: Ήταν το πρώτο μέρος ενός πρωτοποριακού πανεπιστημιακού προγράμματος με αντικείμενο την καταγραφή, τεκμηρίωση και συντήρηση των λειψάνων των σφαγιασθέντων Διστομιτών στις 10 Ιουνίου 1944,που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, άτομα τρώνε, πίνακας, φαγητό και εσωτερικός χώρος

Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πα.Δ.Α., μοναδικό στη χώρα μας στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, με την πλήρη οικονομική και ηθική υποστήριξη της Διοίκησης του ίδιου του Πα.Δ.Α, ανταποκρινόμενο στον επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο, έχει αναλάβει την καταγραφή, τεκμηρίωση και συντήρηση των λειψάνων των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τους Γερμανούς ναζί. Σε αυτό το πλαίσιο τα σκελετικά κατάλοιπα των θυμάτων μελετώνται ένα ένα, φωτογραφίζονται, καθαρίζονται και ανατάσσονται όπου είναι απαραίτητο, με στόχο τη διασφάλιση της υλικής και δομικής τους ακεραιότητας. <<Πίσω όμως από όλα αυτά κρύβεται η διασφάλιση της ιστορικής ακεραιότητας που είναι και ο απώτερος στόχος των εργασιών των συντηρητών. Έτσι η προστασία αυτών των υλικών τεκμηρίων διασφαλίζει την διατήρηση και ανάδειξη του άυλου πολιτισμού>>, επισημαίνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Κ. Παναγιάρη.
Συγκεκριμένα αυτό το ζωντανό ''αρχείο'', μετά την φροντίδα των συντηρητών και την μελέτη των ερευνητών που θα ακολουθήσει, θα είναι σε θέση να ξεδιπλώσει όλες τις πληροφορίες που είναι αποτυπωμένες πάνω του και μαρτυρούν το μέγεθος της θηριωδίας που συνέβη.Με άλλα λόγια θα μπορεί να αφηγηθεί τη ''βιογραφία'' του.
Ήδη, όπως επισήμαναν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, αναδείχτηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τη ναζιστική βία που ασκήθηκε πάνω τους, την κατάσταση της υγείας τους την ώρα της σφαγής, αλλά και της μέριμνας των επιζώντων οικείων τους για την φροντίδα που τους άξιζε μετά θάνατον.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται και πίνακας

Παράλληλα και με αφορμή όλων των παραπάνω, ξεκινά και η συνεργασία του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού με το Π.Μ.Ε. ''Μουσειακές Σπουδές'' (που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, τα Τμήματα Ιστορίας/Αρχαιολογίας και Γεωλογίας/Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -ΕΚΠΑ) με στόχο την πληρέστερη και ελκυστικότερη μουσειακή ανάδειξη, για τον επισκέπτη - προσκυνητή ή ερευνητή,

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και φαγητό

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού, η συνεργασία Πανεπιστημίων και τοπικών κοινωνιών δεν είναι ένα όνειρο: Στο Δίστομο είναι πραγματικότητα!
Και είναι μόνο η αρχή! Όπως είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθάς, επιδίωξη του Δήμου είναι να δημιουργηθεί στο Δίστομο μόνιμο Εργαστήριο Συντήρησης ώστε να εξασφαλισθεί η συνεχής συντήρηση των οστών αλλά και να υποβοηθείται η επιστημονική, πανεπιστημιακή έρευνα καθώς και η διδασκαλία των φοιτητών.

Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

back To school livadeia facebook 600x500

Μάσκα Βαρέως Τύπου

maska fb neo 1

pitbulneobrosta

parostop

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

ΚΑΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

camera ip 23 led

 

lempesis

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

ΒΟΥΡΤΣΑ - ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ ΜΑΖΙ

fb ads

anakainiseis

camora

 

monomaxoi2

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK