Booking.com

 

Σχηματάρι: Ο σχεδιασμός για την ΕΑΒ με την Lockheed Martin | e-sterea.gr

Ο “οδικός χάρτης” προβλέπει την διαίρεση της εταιρείας σε δύο μέρη

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πριν την εκπνοή αυτής της δεκαετίας. Και είμαι ευτυχής που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ».

Αυτά είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου στον Λευκό Οίκο, γνωστοποιώντας τις προθέσεις για την μεγαλύτερη κρατική εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας. Στην πραγματικότητα οι διεργασίες για την ΕΑΒ έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ήδη στις 23 Νοεμβρίου 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας και ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είχαν αναλύσει ενώπιον της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφελείας της Βουλής ότι η πολιτική για την ΕΑΒ προτάσσει την διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της αλλά αναζητεί και στρατηγικό επενδυτή. Ο τελευταίος, θα ενισχύσει τη ρευστότητά της ώστε να εξομαλυνθεί η εκτέλεση των υφισταμένων συμβάσεων, να επεκταθεί σε νέες συμπαραγωγές αλλά και να επιδοθεί σε Έρευνα & Ανάπτυξη για παρουσίαση νέων προϊόντων.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, η Lockheed Martin ενημέρωσε ότι είναι σύμφωνη να αρχίσει συζητήσεις για την προοπτική αποκτήσεως μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην ΕΑΒ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο και την πλειοψηφία των μετοχών αλλά η Lockheed Martin θα αναλάβει την διαχείριση (management).

Ο “οδικός χάρτης” προβλέπει την διαίρεση της εταιρείας σε δύο μέρη: την “ΕΑΒ Παγίων” που θα έχει τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην οποία θα μεταφερθούν τα χρέη και την “ΕΑΒ Βιομηχανική Επιχείρηση”, η οποία θα είναι αρμόδια για την παραγωγή, υπό την αιγίδα της Lockheed Martin. Μέσω του νέου καθεστώτος αναμένεται ότι η ΕΑΒ θα τεθεί εκτός του λεγομένου “Δημοσίου Λογιστικού”, δηλαδή του καθεστώτος που διέπει τις ΔΕΚΟ ως προς ζητήματα μισθολογικής κλίμακας, διενεργείας διαγωνισμών και γενικότερα δεσμεύσεων που χαρακτηρίζουν το Δημόσιο και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο η ΕΑΒ θα καταστεί πιο ευέλικτη στις διαδικασίες και θα μπορεί να ανταποκριθεί ταχύτερη και με μεγαλύτερη συνέπεια στα αναλαμβανόμενα έργα, καθιστάμενη πιο ανταγωνιστική.

Καθώς οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν την απευθείας ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να απευθυνθεί μια διεθνής πρόσκληση προς ενδιαφερομένους. Καθώς όμως τα κύρια έργα που εκτελεί η ΕΑΒ προέρχονται από αναθέσεις της Lockheed Martin, το πλαίσιο εκτιμάται ότι είναι ευνοϊκό υπέρ του αμερικανικού κολοσσού.

Η Lockheed Martin θα αναδείξει την ΕΑΒ σε σύγχρονο Κέντρο Αεροεπισκευών και Συντηρήσεων (MRO). Για τον σκοπό αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεργαστεί με την αμερικανική AAR Corp, μια από τις μεγαλύτερες MRO διεθνώς, με παρουσία και στην Ευρώπη (Άμστερνταμ, Ανόβερο, Βρυξέλλες, Παρίσι).

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 
ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

Αγγελία εργασίας στην Περιοχή Θήβας - Εύβοιας

verykokos

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ζητείται Υπεύθυνος Διαχείρισης Αποθήκης Μαρμάρων

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK